söndag 25 mars 2018

Fixa fint för trädgården - enkla och kreativa projekt


Anna Örnberg
Titel: Fixa fint för trädgården
ISBN: 9789155264963
Bokförlaget Semic


Det här är INTE en trädgårdsbok - det finns ingenting om hur du förkultiverar, omskolar, planterar ut, komponerar en rabatt etc. Och det står inget om vilka bärbuskar som ger godast bär eller vilka perenner som är härdigast i kallaste Norrland. Det här är en bok om allt det där andra i trädgården - en "fixa" bok för dig som gillar att pyssla, snickra, fynda på loppis, återbruka gamla saker ...

Hur fixar man gratis krukor? Gratis klätterställning till klematisen eller krassen? En mobil rabatt som kan rullas runt i trädgården? Superfina "hotell" för fåglar och insekter?

Projekten har STOR variation och passar som inspiration för både den som är riktigt händig och den som har tummen mitt i handen.

Litet (fågel)bo jag sätta vill ...

Mina favoritprojekt blir att bygga fina fågelholkar med personlig prägel.

Fåglarna bryr sig kanske inte så mycket om allt det extra pyntet, men de små stugorna för befjädrade sommargäster blir ett kul och vackert blickfång i trädgården.

Trädgårdstrender. Det finns många och de har stor variation. 

Något som är inne idag är "rostigt" i trädgården och att använda armeringsjärn --- och det finns massor av sådana tips i boken.

Ett tips på mobil rabatt som jag tidigare sett bland annat i boken Trädgårdstips för lata (Norstedts) är värt att ta upp igen --- plantera i en gammal skottkärra och skjutsa runt rabatten där du vill ha den!

När det gäller växttips så sa jag att det inte fanns så mycket ... men Anna delar med sig av sina favoritväxter, det ska vara lätt och bli mycket, så mixa lite olika krasse och ringblommor och vips har du en fin rabatt (eventuellt i en rostig skottkärra) utan att ha besvär med förkultivering och omskolning ...

Ett stort plus med den här typen av bok är att den "övar upp din syn" - det vill säga istället för att köpa nytt hela tiden lär du dig att se vad saker kan användas till eller göras om till ... Det är bara att kolla på vinden och i källaren och eventuellt på loppisar och annan återvinning ...

Och även om du köper helt nytt material så kostar det inte så mycket att bygga fågelstugor eller insektshotell och måla dem fint.
Rullande rabatt med färgglad krasse!


Här finns också tips på att snickra bord och bänkar, gjuta fågelbad i betong, fixa värsta bästa pyntet, hur du skapar till exempel en asiatisk trädgård eller en gammaldags romantisk trädgård eller en helt modern "edgy" trädgård.

Och här finns många tips hur man ska maxa myset och utveckla både stora och små uterum.

Med den här boken kommer sommarpysslet att räddas - både ute och inne!

Drömträdgård med enkla medel är ett vinnande koncept!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.