söndag 25 mars 2018

Handbok för fjärilsskådare - Upptäck fjärilar från hela världen - Utomjordiskt vackra varelser från dinosauriernas storhetstidDet finns flera fina kapitel med fjärilsfakta - plus 300 arter utförligt presenterade.


Julia Shone
Handbok för fjärilsskådare - Upptäck fjärilar från hela världen
ISBN: 9789177790983
Lind & Co

          Last night in the twilight gloom
          A butterfly flew in my room
          Oh what beauty, oh what grace
          Who needs visitors from outer space?

                           - poem av Spike Milligan (1919 - 2002) 
                           författare, poet, komiker, skådespelare och bäste vän till Peter Sellers

Milligans kända fjärilsdikt är både rolig och tankvärd ... Vem behöver fascineras av potentiella aliens som kanske kommer att hälsa på när vi redan har fjärilar?

Fjärilar är i sig som besökare från en annan värld - tänk Spielbergs film Jurassic World.

Så länge har fjärilar funnits! Sedan dinosauriernas stora  storhetstid. Och inga superforskare har behövt återuppliva och genmodifera dem från bärnsten för att få till "större och coolare" modeller. Fjärilar finns redan i fler "upplagor" än vad vanligt folk kan fantisera fram. Vare sig du befinner sig i Norden eller i Tropikerna så finns en rik fauna av fjärilar på plats.

Många trädgårdsälskare väljer att köpa och plantera dyra "fjärilsblommor" alltså sådana som fjärilar tycker om,, för att få en mobil färgprakt. Fast egentligen behöver man inte fjäska så mycket - många fjärilar gillar ogräset nässlor. Så ta inte bort alla nässlor när du rensar - vill man ha vackra fjärilar får man stå ut med nässlorna! Bladen är mums-mums tex för larver av nässelfjäril och påfågelsfjäril.

Blomväxter som magnolia, bok och fikon uppenbarade sig för första gången på jura-och-krita tiden och det var dessa som gjorde fjärilarna så framgångsrika som art. 

Förr i tiden samlades fjärilar in av forskare och man kan fortfarande se fjärilsexemplar i gamla Naturhistoria museer. Men idag är fjärilssamling främst en foto-hobby. (Det är mycket miljövänligare och smartare, speciellt eftersom en del fjärilsarter är mycket sällsynta och utrotningshotade).

En av de lättaste arterna att fjärilsskåda om du befinner dig i Sverige är rapsfjärilen. Den är utbredd i hela Sverige och har två generationer fjärilar på ett år. Rovfjärilen som liknar rapsfjärilen är ursprunglig i Europa, Asien och Nordafrika, sedan har den "rest" till Nordamerika och Australien. Den är därmed en av världens mest spridda dagfjärilar!

Handbok för fjärilsskådare är en mycket bra introduktion till världens vackraste dagfjärilar. Över 300 fotografier och illustrationer hjälper till att presentera och identifiera dem - och du har nytta av boken vare sig du är hemma eller på resa i andra länder - eller om du helt enkelt vill drömma dig bort till andra länders fjärilskolonier.

Varje art presenteras med svenskt namn och latinskt namn (praktiskt om du vill jämföra fjärilsfynd med fjärilsentusiaster i andra länder) och det står även vad fjärilen föredrar för typ av växter, vilka områden den finns i, hur stor den är och om den är vanlig eller sällsynt.

Från alla svenska arter till stora exotiska fjärilar i tropikerna --- alla finns representerade här. Dessutom många kapitel om evolution och indelning, fjärilarnas utveckling och migrationsmönster.

Om du är pigg på att utveckla fjärilsspaning som hobby finns expertråd och tips på vad du ska hålla utkik efter när du är på fjärilsspaning och när och var det är störst chans att se olika fjärilar.

Det här är en bra bok för både proffs och amatörer - och det är alltid kul att kolla upp vad det kommer för  gäster till trädgården, sommarstugan eller var du nu befinner dig i sommar!

Rekommenderas!

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.