torsdag 1 mars 2018

Farfar på rymmen - David Walliams nya humorsuccé har ett flygaress från andra världskriget i huvudrollen!David Walliams - levande TV-legend - skriver om sin farfar flygaresset.


Författare: David Walliams
Titel: Farfar på rymmen
Översättning:Klara Lindell
Originaltitel: Grandpa's Great Escape
Illustrationer: Tony Ross
ISBN: 9789132201479
Förlag: B Wahlströms
David Walliams, känd skådespelare och manusförfattare (bland annat för Little Britain och Agatha Christie's Partners in Crime) och välgörenhetsaktivist, är för barn i Storbritannien mest känd för sina humoristiska barnböcker i Roald-Dahl-stil. Tony Ross som illustrerar böckerna, håller också sama stil som Quentin Blake som brukade illustrera Roald Dahls historier. Englands största författare - 10 miljoner sålda böcker! står klistrat i en gul stjärna på det svenska omslaget. Tony Ross bild av farfar och hans barnbarn som flyger i en Spitfire pryder annars det himmelsblå omslaget.

Vän av ordning kanske påpekar att Agatha Christie säljer mycket mer, liksom Harry Potter författarinnan J.K. Rowling och Roald Dahl och Enid Blyton. Detta stämmer. Men av nu aktiva barnboksförfattare (Rowling har gått vidare till filmmanus) ligger David Walliams förmodligen som ohotad etta, i egenskap av "den nye Roald Dahl".

Jag har flera Roald Dahl böcker i färskt minne, bland annat Danny bäst i världen som just kommit ut i svensk utgåva.

Kärnan i Farfar på rymmen är densamma - det här är en bästa-vänner-historia över generationsgränserna.

Pappan och pojken i boken Danny bäst i världen är bästa vänner och her en hemlighet ihop - tjuvjakt på fasaner -  och farfar och pojken i boken Farfar på rymmen är bästa vänner och har en hemlighet ihop --- att farfar fortfarande tror att det är 1940!

Ingen av pojkarna i de respektive böckerna är intresserade av jämnårigt sällskap eller några andra vänner - de tillbringar helst all ledig tid med idolen (pappa eller farfar).

Farfar på rymmen är dock något sorgligare (och senare mer absurd) eftersom hemligheten inte gäller tjuvjakt utan att farfar håller på att tappa greppet  om verkligheten. Alla förfasar sig utom Jack, för Jack fattar att farfar bara leker! Ha vill gärna återuppleva sina "glory days" som krigshjälte!

När Jacks farfar pratar om sin tid som flygare och "the Battle of Britain" på historielektionen skolan blir historia plötsligt kul och jack blir plötsligt populär.

En hel del av forskningen inför boken har skett på Imperial War Museum i London och två viktiga scener i boken utspelar sig på det kända museet (det bästa museet som finns i London om man är intresserad av Spitfires och andra gamla flygplan!)
David Walliams testade att själv flyga Spitfires
- som research för boken.


Det som drar ner helhetsintrycket av boken är del 2 (som börjar ungefär mitt i boken).
Efter en massa roliga och rörande sekvenser där vänskapen mellan jJck och farfar cementeras så blir det plötsligt en helt annan handling. Som är helt vansinnig och surrealistisk och ska föreställa "nonsens-kul" --- men det innebär att man struntar i allt som var bra och rörande i del ett, som utmaningen att ta hand om gamla släktingar och röra sig i deras fantasivärld.

Del två i boken är rena rama "prison break" action filmen  toppad med extra mycket surrealistisk humor och anspelningar på andra "prison break" filmer. Som  att gräva sig ut med en sked. Och att tömma jorden från tunneln i trädgården (det där är taget från den gamla svartvita filmklassikern The Great Illustion, som handlade om krigsfångar under första världskriget).

Farfar är övertygad om att han hålls gången på Colditz slott (ett verkligt slott i Tyskland som användes under andra världskriget som gångläger av nazisterna.

Farfar vägrar också att rymma utan att ta precis alla gamlingarna med sig --- alla krigsfårngarna enligt farfar --- så Jack får plötsligt massor av människor att ta hand om. Och alla ska de klättra över muren!

Och så måste Jack avslöja en komplott som visar att äldreboendet i själva verket är något helt annat ...

Det finns en ordlista med längst bak i boken (och med hjälp av den går det t.ex. att förstå varför farfar kallar Raj för char wallah och varför det ska vara kul) och även foton på David Walliams och hans Spitfire flygande RAF farfar, i sina respektive flygplan. Fotona är från 1940 respektive 2015, året då Walliams gjorde research för boken.

Det här är en väldigt bra bok första halvan, sedan sjunker den i del 2, och sedan tar det sig igen mot slutet och lyfter på riktigt! ... Slutet är värdigt Den lille prinsen --- en annan bra bok för flygarentusiaster!

Upp, upp och iväg!


Brittiska barnböcker har många bra böcker med stark vänskap över generationsgränserna (bland annat Häxorna av Roald Dahl, Danny bäst i världen, Farfar och jag, Tiger-böckerna ...) amerikanska och även svenska (som gärna härmar de amerikanska) fokuserar ofta på att bara hänga i ett speciellt kompisgäng och var populär och att ha en bästis - vilket är synd, för det finns mycket att lära över generationsgränserna och mycket att vinna på att ha fler kompisar än de som är precis likadana som en själv.

BGDavid Walliams populäraste karaktärer har röstats fram i Storbritannien ...
Farfar och hans sonson Jack finns så klart med på topp-tio listan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.