tisdag 13 mars 2018

Cirkusdeckarna - Från smarta spöken till gruvliga gruvor - Favoriter i repris som passar utmärkt med polkagrisar till!

Författare: Dan Höjer
Serie: Cirkusdeckarna
Illustrationer: Stina Lövkvist
Utgivningsdatum: 2010- 2018
Flera av de första deckarna finns nu i nytryck!
Förlag: Semic

Cirkusdeckarna om tvillingarna Kaspar och Katinka är en ny favoritserie som kan konkurrera med LasseMaja-serien om att vara barnens favoritserie! Den riktar sig till samma målgrupp (6-9 åringar, som börjar läsa själva) och de har den fördelen att cirkusdeckarna reser över hela Sverige, medan Lasse och Maja snällt går hemma i det fiktiva Valleby i bok efter bok.

Det är väldigt kul att resa med Cirkusdeckarna och se var i Sverige de ska slå upp sitt tält härnäst --- man lär sig mycket om Sverige, vad olika ställen är känt för, som Gävle är känd för bocken som brinner när det är jul och Gränna är känt för polkagrisar, och ofta har mysteriet något med stadens kändheter att göra.

Polkagrisar spelar t.ex. en storroll i Polkagrismysteriet i Gränna, som är ett av de nyaste mysterierna. Extra kul är att de äldre böckerna kommer ut i nytryck.

Det är t.ex. extra kul att läsa Polkagrismysteriet och Spökmysteriet tillsammans, eftersom de hör ihop på något sätt och en av karaktärerna, Ubbe Uppfinnare, spelar en stor roll i båda böckerna. Spökmysteriet är annars en av de få böckerna i serien som inte är kopplad till något speciellt verkligt ställe i Sverige - den etablerar karaktärerna och cirkusen, och det första mysteriet som cirkusdeckarna har med deras egen cirkus att göra, och med att avslöja någon som plågar cirkusdjuren ... för att avslöja boven i dramat kan det vara bra att vara osynlig som ett spöke!

Fler favoriter i repris: Kanalmysteriet som givetvis utspelar sig på Göta Kanal och Juvelmysteriet som utspelar sig i Karlstad. Som är känt för solen, kaffe med pepparkakor och hockey ... En pepparkakstävling spelar en stor roll i mysteriet, liksom en känd hockeyspelare.

Julbocksmysteriet i Gävle behöver man inte bara läsa när det är jul - det är kul när som helst på året, för hur hänger en smart kupp ihop med att Julbocken kidnappas - och sätts tillbaka igen? Och vad har cirkusens egen tigertämjare på gång?

Det senaste mysteriet i serien är Gruvmysteriet (NY mars 2018!) som utspelar sig i Sala silvergruva. Det är det bästa mysteriet hitintills! Massor av kul fakta om Sala silvergruva och gruvfrun (som man inte får störa!) och massor av olika misstänkta när en ovärderlig silverskatt plötsligen forsvinner ...

Cirkusdeckarna är som dagens Nils Holgersson - fast roligare! - man får resa över hela Sveriges land och lära sig massor av fakta om vad som finns överallt, samtidigt som man får mysterier att klura på.
Och liksom Nisse har Kaspar och Katinka väldigt god hand med djur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.