tisdag 20 mars 2018

FILM: 2 x The Flash och Justice League New Frontier - The Flash får glänsa i ett hav av superhjältar som slåss mot magisk flygande ö

Okej erkänn ... Du står på en låda för att se längre ut än mig!

2 x The Flash - den blixtsnabbe hjälten aktuell i
Justice League New Frontier och The Lego Flash Movie

Justice League New Frontier är en klassiker inom genren superhjältefilm (och superhjältealbum) och inom DC. Nu släpps den på DVD och BD med massor av extra material. Det här är en helt animerad film som nominerats till en Emmy för bästa animerade film. Massor av namnkunniga skådespelare gör rösterna och filmen visar på många konflikter mellan de olika superhjältarna.

Filmen innehåller också många "origin stories" t.ex. hur The Green Lantern fick sin ring och sina superkrafter och hur den stackars gröna marsmänniskan kom till Jorden --- han är som en sorgligare version av Superman. Superman växte upp med människoföräldrar på landsbygden och  flyttade till storstan han kan förstå lantisar, stadsbor, ja alla människor. Mars Hunter sitter ensam framför en TV och försöker förstå hur denna värld hänger ihop.

Vissa scener är tagna direkt från seriealbumet, som när Mars Hunter byter skepnad hela tiden beroende på vem han ser på TV - han kan förvandla sig till vem som helst, från Groucho Marx till Bugs Bunny.

Också igenkännbart från albumet - Wonder Woman skildras som längre än Superman (mycket kontroversiellt på sin tid) - hon är ju en superstark amazon.

Skurken är en flygande ö som är befolkad av dinosaurier som vill lägga förödelse över hela världen. (Det är egentligen inte mer logiskt än Steppenwolfs tre magiska lådor som kan ödelägga världen - att slåss mot en flygande ö ser onekligen lite fånigt ut. Liksom det faktum att tre lysande lådor inte ser speciellt farliga ut. Snarare som något från den senaste inredningstrenden, "få myslys i ditt hem".)

Men massor av tid tillbringas med att introducera olika karaktärer, och ska man välja ut någon som går hem extra mycket så blir det Barry Allen alias The Flash. Han har lite mindervärdeskomplex gentemot de andra superhjältarna som jämt räddar världen (medan han på sin höjd löser ett litet juvelrån).
Ungefär som i den nya spelfilmen Justice League (se nedan), där The Flash påpekar "I don't do battle, I just push people and run away!"

I den här filmen blir det till sist The Flash och hans speciella skillset som lyckas besegra den flygande ön.
The Flash står i centrum i Lego Justice League.

The Flash verkar hålla på att bli en ny fan favourite och inte bara bland killarna i The Big Bang Theory. Det finns också en ny Lego Film med The Flash i huvudrollen, som går hem bra hos alla generationer, men som också gör The Flash mer tillgänglig för små barn. Osäkerheten i gänget är något som de kan identifiera sig med - men till sist så visar det sig att gänget inte fungerar utan The Flash.

Skurken Retro Flash har hjätepotential ...
Gänget behöver The Flash och The Flash behöver gänget - varje liten byggsten räknas!

Det finns också massor av kul tips på saker att bygga - och en gul Legobit kan ju laddas med "the speed force" och då går alla Justice League fordon extra fort.

Retro Flash är också en av de bästa skurkarna någonsin. Mycket bättre än en flygande ö eller tre magiska lysande lådor.

Jag läste nyligen en analys i brittisk filmmedia angående framgångarna med filmen The Black Panter - att det beror på skurken. En bra skurkroll helt enkelt, och en bra skurk karakteriseras av att han lika gärna skulle kunnat ha varit en hjälte.

Det gäller  i allra högsta grad Retro Flash (och det är superkul att höra The Flash resonera kring varför han inte heter  Bad Flash elelr Evil Flash) i Lego filmen. Retro Flash skulle ha kunnat bli en hjälte och han är mer effektiv som hjälte än hela Justice League tillsammans. Men han väljer att inte vara en hjälte - och det är där som The Flash får chansen att bli av med sitt mindervärdeskomplex och visa var skåpet ska stå. Ett mycket välbyggt Lego-skåp med andra ord.

Filmen har släppts direkt på DVD och BD till skillnad från The Lego Batman Movie som gick på nio först - men det beror säkert på att Batman är mer känd. Lego Flash filmen är minst lika bra.

Tiden flyger förbi när man tittar på den. Så kul är det! Och det finns mycket att bygga vidare på för framtida uppföljare.

Båda filmerna är från Warner Bros. och nya på den svenska marknaden 2018.
Finns som DVD, VOD och BD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.