fredag 16 mars 2018

FILM: Justice League - Humor, Wonder Woman, mytologiska superhjältegudar, kosmiska skurkar och "första filmen med gänget"!

The Flash, Batman och Wonder Woman i Justice League.

Regi: Zack Snyder, Joss Whedon
Titel: Justice League
Manus: Chris Terrio, Joss Whedon
Medverkande: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J. K. Simmons, Ciarán Hinds m.fl.
USA, 2017
Warner Bros. PicturesEn gud eller många? Redan de gamla grekerna hade många. Där alla hade sitt speciella ansvarsområde.

Så de Zeus, Hades, Posiedon, Hermes och Athena slå sig samman för att bekämpa utomjordiska skurkar.

Skurken Steppenwolf (släkt med Fenrisvargen?) ska orsaka Ragnarök på Jorden, men blir förvånad när han möter Wonder Woman och märker att hon har de gamla gudarnas blod i sig ... ja, gamla gudar går inte av för hackor. De kan återvinnas i all oändlighet - nu som superhjältar.

IKEA-äventyr utlovas

Om man vill vara vanvördig kan man kalla den här typen av äventyr för IKEA äventyr. Den mesta tiden går att sätta ihop alla delarna till en helhet (alltså: få alla att samarbeta) - mycket lite tid går åt till att faktiskt få något gjort, eller att använda det som satts ihop.

Justice League är den första filmen där "hela gänget" samlas. Den är på så sätt en originsfilm, en "getting the band together" film, men den bygger också på Batman vs. Superman och refererar mycket till den filmen, och på så sätt är filmen en uppföljare. Man förväntas veta att Superman är död och varför (och förstå varför Batman har skuldkänslor) och just därför att Superman är död har planeten Jorden plötsligt blivit sårbar och det är fritt fram för kosmiska skurkar att dra in på rövarstråt.

Steve - saknad i strid

Det finns också mindre referenser till Man of Steel och givetvis till DCs största och bästa succé någonsin, filmen Wonder Woman. Fast om man inte vet vem Steve Trevor är, så gör det inte så mycket för handlingen, man kan hänga med ändå. Han var Wonder Womans stora kärlek och dog under första världskriget. Fast om han hade överlevt hade han förmodligen varit död ändå vid det här laget, eftersom han var vuxen redan  1918 och få människor blir över 100 år. Och Wonder Woman är ju  evigt ung, i och med att hon är en Amazonprinsessa och en grekisk halvgud. Vanliga människor har lite svårt att hålla jämna steg med folk som är samma ålder i över 100 år. Batman har åldrats märkbart sedan den första filmen, och han har svårt att hålla jämna steg med de övriga yngre talangerna i Justice League. Och han är också den ende som inte har några superkrafter. Förutom att vara rik. När det gäller Mirakelkvinnan Wonder Woman så kallas hon dock aldrig Wonder Woman i filmerna, hon kallas bara för Diana (eller Diana Prince).

En vänskap mellan Batman/Bruce Wayne och Wonder Woman/Diana Prince är alltså redan etablerad sedan tidigare filmer och nu måste de båda samarbeta för att rädda hela världen från utplåning från onda utomjordingar, ledda av serieskurken Steppenwolf, som är på jakt efter tre magiska lådor. Det är så klart Diana, med sin erfarenhet som Amazon, som har mest koll på läget. Amazonerna har länge vaktat en av de magiska lådorna. Havsfolket i Atlantis har vaktat en. Och människorna har glömt bort var de har lagt sin. Det här är lite som Sagan om ringen med 3 lådor istället för 3 ringar.  (Och det är ju så typiskt att det är just människorna som inte hållit koll på sin låda!)

Action smäller högre än snack

You can't save the world alone är filmens tagline och det räcker inte med två superhjältar heller - eller ens en hel armé av amazoner. Dianas soloentré är förresten det snyggaste och bästa i hela filmen. I så många filmer har man sett killar som snackar om utifall de ska klippa den blå eller den röda kabeln för att oskadliggöra bomben medan klockan tickar. Wonder Woman snackar inte. Hon slänger helt enkelt upp hela bomben i luften och låter den explodera långt uppe i atmosfären där den inte gör någon skada. sedan skyddar hon gisslan från en skjutgalen bov med maskingevär och avvärjer varenda kul. Supersnyggt, superhjälteaktigt, superkul och Gal Gadot är så bra som Wonder Woman!

Den andra mest snygga scenen är den där amazonerna skyddar en av de magiska lådorna.
Nästa låda som erövras, den i Atlantis, är ett magplask i jämförelse. Och inte bara för att scenen utspelar sig i låtsasvatten.

Olika demografiska grupper representeras

Mycket av det roliga i filmen är att nya karaktärer möts och ska värvas - Barry Allen, aka The Flash som beskriver sig själv som en snygg judisk kille, Aquaman från havfolket i atlantis som kanske kan prata med fiskar (och spelas av en maori, känd från Game of Thrones) och så Viktor, numera Cyborg, en smart och sportig afroamerikansk kille som blivit uppbyggd efter en skada med hjälp av rymdteknologi från Supermans skepp och han är den som kan "prata med lådorna" eftersom de också består av kosmiskt material.

Och så återupplivar man Clark Kent alias Superman igen. Bokstavligen.

Från Batman till Wonder Woman
Batman blev petad från sin plats i centrum.


En intressant sak har hänt sedan lanseringen av Justice League på bio --- i mitten av all promotion och på de stora affischerna och på alla cutouts stod Batman. Som om han vore det stora namnet i DC. (Vilket han förmodligen är i Lego-världen). Och som om han vore ledaren för Justice League. Men mitt i gänget på DVD-utgåvans omslag står Wonder Woman. Hon är den egentliga ledaren för Justice League i filmen. Hon är den som alla litar på i filmen. Inte Batman. Att Superman inte gillar Batman är ganska uppenbart. (Man behöver inte ens ha sett Batman vs. Superman för att fatta det). Men även Cyborg och Aquaman har stora problem med Batman. Dessutom gillar de inte varandra. Men de litar båda två på Wonder Woman. När det kommer till kritan är det hon som ger order och leder gänget mot Steppenwolf och hans anhang. Ja, hon är ju halvgud, dotter till Zeus och hon (eller hennes folk amazonerna i alla fall) har varit med förr och slagit ner Steppenwolf. Så det är väl bara logiskt. Men hennes sätt att leda de andra i gänget gör att man funderar på hur alla i Marvel gänget The Avengers har stått ut med den otroligt självgoda Tony Stark så länge och inte valt en annan ledare ... och varför Black Widow nöjer sig med att vara en så obetydlig sidekick i år efter år. (Om någon nu helt missat The Avengers - Tony Stark/Iron man är den seriens motsvarighet till Batman - hans superkraft är att vara rik).

Snabb comic relief

The Flash är filmens comic relief - Ezra Miller är en skitbra skådis och han passar i rollen som Barry Allen/The Flash. Han verkar också ha uppenbart kul med rollen och The Flash är lite småkär i både Batman och Wonder Woman. Eller är i alla fall lite - ja, MYCKET - starstruck. Han springer runt som en unge i en godisaffär när han kommer till the Batcave --- fast så klart mycket, mycket fortare.

DC hjältarna har hållit mycket, mycket länge - från 1930-40-tal i de flesta fall. Och de kommer att hålla mycket länge till. Deras mytologiska rötter är så klart mycket äldre än det recyklade serietidningspapper de trycks på --- The Flash som den supersnabba gudarnas budbärare Hermes, Batman som en grubblande och ensam Hades, Aquaman som havets härskare Poseidon, Superman som superhjältarna superguden Zeus och Diana Prince som Athena som är både krigsgudinna och vishetsgudinna i ett. Någon som vet när hon ska slåss och när hon ska förhandla - och hur hon ska leda trupperna i strid.

Wonder Woman gör faktiskt något mycket svårare än att rädda världen från att gå under. Hon räddar den här filmen från att sjunka som det gamla atlantis.

Skurk dränkt i pixlar

Justice League blir på det hela taget en positv överraskning. Bäst är Wonder Woman, humorn och actionscenerna på amazonernas ö.

Sämst är Steppenwoolf. En inte speciellt noga utmejslad kosmisk superskurk. Man utnyttjar inte den utmärkte karaktärsskådespelaren Ciaran Hinds eller ser att han tillför rollen någonting.

Att döma av bonusscenen  på så kommer Lex Luthor att utforma en Un-justice league lagom till uppföljaren. Mänskliga skurkar (alltså skådespelare som man kan känna igen och som kan använda sin gåva och sitt yrkeskunnande) brukar bli bättre än ett sammelsurium av CGI effekter - men hoppas bara att det inte blir för många skurkar att hålla reda på. Lagom är bäst.

Den bästa DC filmen är fortfarande Wonder Woman -  med en tydlig hjälte och en tydlig skurk. Mycket blir inte alltid mer. Eller bättre.

Man kan i alla fall se fram emot både en ny Justice League film och en ny Wonder Woman film 
- Diana Prince will return!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.