torsdag 15 mars 2018

FILM: My Friend Dahmer - Tragisk skildring av high school tidenRoss Lynch och Sydney Meyer i My Friend Dahmer. 


Regi: Marc Meyers
Titel: My Friend Dahmer
Medverkande: Ross Lynch, Anne Heche, Alex Wolff, Dallas Roberts, Tommy Nelson, Vincent Kartheiser m.fl.
USA, 2017
NonStop Entertainment

My Friend Dahmer är på många sätt en typisk high school film - det finns sportfånar, smarta studenter, sådana som är aktiva i olika klubbar, mobbare, nördar ... och sådana som står ännu lägre ner på rankingen än nördar, någon som nördarna i sin tur kan mobba. En sådan kille är Jeff Dahmer. Han blir "adopterad" av ett gäng nördar som säger att de är hans fanclub eftersom de uppskattar att han är "udda" och gör knäppa saker (som att låtsas vara handikappad och få attacker). Men det står snart klart att killarna egentligen bara utnyttjar Jeff, de är inte alls hans vänner, lågvattenmärket är när de ger honom fem dollar för att ha en attack och filma det - och bjuder in andra populära elever till "föreställningen!, mot betalning, och filmar allt.

Idag hade det kommit ut på youtube och folk hade snackat upprört om hur man inte ska driva med handikappade osv.

Men allt det här utspelar sig på 1970-talet. Vilket gör att alla tonåringarna ser töntiga ut, med dagens ögon sett.

Filmen är objektivt sett en tragisk skildring av high school tiden och sökande efter mening och sammanhang och vänskap. Lite i stil med Ghost World. I likhet med Ghost World är den också baserad på ett seriealbum. Alex Wolff (lillebror till Nat Wolff) spelar high school versionen av tecknaren/författaren John "Derf" Backderf som gjort boken.  Han är den där nörden som är lagom charmig och smart och rolig och som sedan blir jätteframgångsrik och kan se tillbaka på high school tiden som en tid som han överlevde. Kul så.

Ross Lynch spelar Jeff Dahmer. Som blev känd, inte som seriefigur, utan som seriemördare. Med den vetskapen blir allt i filmen väldigt obehaglig - kunde ingen ha sett varningssignalerna tidigare?
Det gör filmen extra tragisk.

Marc Meyers film har gått på filmfestivaler över hela världen och fått bra kritik - en tragisk och på sitt sätt skrämmande film med mycket lite blod (om man inte räknar överkörda djur) och helt utan mord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.