lördag 3 mars 2018

Odlarliv på Kniva Trädgård - Året runt med trädgård vid ett världsarv
Författare: André Strömqvist , Andreas Graveleij
Odlarliv på Kniva Trädgård
ISBN: 9789113081243
Norstedts

André och Andreas är superkändisar inom trädgårdsvärlden -. speciellt för alla som läser Allt om trädgård och Allt om trädgård Fixa! "Antikvarien" och "formgivaren" slog sina påsar samman och vågade språnget - de flyttade från Stockholm ut "på landet" mitt i ett levande kulturarv ... och fick en jättestor trädgård att ta hand om. Inklusive en lanthandel!

Falun är ju ett världsarv (finns på Unescos lista) och André&Andreas jobbar mycket med det som finns på platsen ... Det här är historien om hur man gör ett hus, en plats, en trädgård till sin egen - utan att förstöra det som redan finns där.

Vacker nygammal trädgård i världsarv

Kniva trädgård är ett fint utflyktsmål ... och man kan kombinera det med att titta på andra fina utflyktsmål, som ...

CARL LARSSONGÅRDEN Sundborn, 14 km bort
STORA HYTTNÄS Sundborn, 14 km bort
LINNÉS BRÖLLOPSSTUGA Sveden, 11 km bort
DALARNAS MUSEUM Falun, 13 km bort
KÄLLSLÄTTEN Ruinträdgård & friluftsomr., 27 km bort

Det här är rolig och inspirerande läsning och man får följa André och Andreas och deras trädgård året runt.

Det finns mycket att känna igen sig i!

Proffsen kan ha samma svagheter som vi ... !

Fast André och Andreas är proffs så ...

- Samlar de på massor av olika växter, och petar ner en växt av varje ... fast de mycket väl vet att man ska ha tre eller fem eller sju av varje! (Expertråd som gäller i dagens estetik, och råd som de ger till alla som kommer till deras lanthandel för att köpa växter ...)

- Händer det att de tar in saker i sista minuten ... för man VILL ju inte erkänna att det redan är höst! Man vill gärna njuta av sommarens blomsterprakt lite till. (Och ibland är det sedan för sent att rädda allt som ska tas in).

- Tycker de om snälla, lättskötta växter som självsår sig. Som många älskade tvååringar.

- Gillar de snälla och lättodlade ettåringar som lätt kan skapa en lummig trädgård i krukor, tunnor, hinkar, baljor ... Peta ner några frön i en kruka eller en hink. Enklaste av det enkla i trädgården. Men det blir ju så snyggt och så lyckat!

Och visst känner man igen sig i bläddrandet i frökatalogerna på vintern (och att man ibland köper på sig för mycket!) och att man måste vara tidigt ute för att få det man vill ha.

Ovanliga och roliga och personliga kapitel

Ett helt kapitel ägnas åt jätteväxter (roligt och ovanligt!), ett kapitel ägnas bara åt favoritväxten jätteverbena (som liknas vid experimentell jazz), ett kapitel ägnas åt växter från Sydafrika ... och så vidare. Det här är en personlig och rolig bok med många matnyttiga och inspirerande trädgårdstips, och den följer så klart André och Andreas personliga smak ... samtidigt som den berättar om ett kulturarv, en bygd, hur det är att bo där och hur alla vill ha finaste midsommarstången och finaste julkransen och det är prestige och stolthet i att "göra själv".

Boken håller för många ormläsningar, har hög inspirationsfaktor och mysfaktor, och den kan lätt komma att bli en av framtidens favoriter bland trädgårdsböckerna.


André och Andreas på Kniva trädgård på vintern ... Foto Kniva Trädgård.se 


Hitta till Kniva trädgård:

Adress: Kniva 51, 791 96 Falun, 023 - 77 11 11
Kniva ligger ca 1 mil sydost om Falun utmed väg 69 och intill Gamla Staberg. När du kör in i byn ser du Kniva Trädgård direkt till vänster.

Om författarna:

André Strömqvist

Trädgårdsmästare och Kulturmiljöspecialist.

Har bl.a. arbetat på Rosendals Trädgårdar och regelbundet skrivit "Handboken" i tidningen "Allt om Trädgård". Hans bok "Odlarens Handbok" utsågs till årets trädgårdsbok 2012 och kom i nytryck 2017.Jättebra och praktisk bok, rekommenderas varmt! "Trädgårdsmästarens Anteckningar" finns också utgiven på Norstedts - också en inspirarnade bok om att tänka långsiktiktt och arbeta med naturen och med kulturarvet.

Andreas Graveleij

Trädgårdsmästare och blomsterdekoratör.

Efter studierna på Capellagården och Hantverksskolan i Mariestad har han arbetat på Näsuddens Handelsträdgård på Dalarö i 10 år. Sedan 2014 har han drivit eget företag inom trädgårdformgivning, dekoration och trädgårdskonsultation.

Roligast: sökandet efter den perfekta vallmon ... !

Roligaste passagen i boken är förmodligen den om vallmon - där skillnaden mellan André och Andras framkommer tydligt, skillnaden mellan "antikvarien" och "formgivaren". Fast båda egentligen vill samma sak: Ha en fin vinröd vallmo i trädgården.

André pysslar om en övergiven gammal vallmo i trädgården i tre år - i förhoppningen om att det ska bli en speciell vinröd sort med bygdens historia i sig (och så blir den orange). Andreas köper en vinröd vallmo med tjusigt fint namn. Medan André letar vidare om någon annan trädgård i byn kanske har den där vinröda vallmon som "alltid" funnits  där ...

Ja, det går fortare att köpa det man vill ha. det är också mycket möjligt att man kan få precis samma sort. Och det är såklart praktiskt och sparar tid. Men det är mycket, mycket roligare att leta ... Att söka efter saker i trädgårdar medför sin egen speciella lycka!

Det är vägen som är mödan värd ...

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.