torsdag 22 mars 2018

FILM: An Inconvenient Sequel: Truth to Power - Oscarsvinnaren Al Gore tio år efter An Inconvenient TruthAl Gore på Grönland - som håller på att bli grönare.


Regi: Bonni Cohen, Jon Shenk
Originaltitel: An Inconvenient Sequel: Truth to Power
Medverkande: Al Gore m.fl.
USA, 2017
Fox-Paramount

Uppföljare är inne! Även inom genren dokumentärer! An Inconvenient Truth kammade hem en Oscar 2006. Sedan fick Al Gore Nobels fredspris. (Det finns folk som skryter om att vara en EGOT. Vinnare av priserna Emmy-Grammis-Oscar-Tony. Det finns 12 medlemmar i den klubben. I ON klubben (Oscar-Nobel) finns betydligt färre!)

 An Inconvenient Sequel: Truth to Power är minst lika bra som ettan. Nu får vi veta vad Al Gore har haft för sig i 10 år - och om han kommit någon vart med att rädda världen. Filmen spelades in under 2016, hade biopremiär 2017 och nu är det alltså dags för DVD, BD och VOD premiärer. Omslaget är 100 procent miljövänligt och om fler filmer hade så här fina omslag, istället för de opraktiska platsomslagen hade man fått plats med betydligt fler filmer!

Så omslaget får toppbetyg. Helt rätt tänkt.

Innehåller får också toppbetyg. Två filmer kombineras: Al Gore som föreläser och utbildar nya lärjungar och Al Gore som reser och tittar på miljökatastrofer.

Som Irwin Allen sa, extremt väder är väldigt cineastiskt!

Klimatet har förändrats. Praktiskt taget varenda sommar är den rekordvarmaste någonsin.

Men även det politiska klimatet har förändrats - idag har USA en president som inte tror på klimatförändringar han är upptagen med att jaga muslimer. (Till och med PÅVEN har sagt att han tror på klimatförändringar! och påpekat att de alltid slår som hårdast mot de allra fattigaste i världen! det är sant!)

Som Al Gore säger - vi har inte bara en klimatkris, vi har också en demokratikris som måste fixas.
Rika företag köper upp makten. Och fossila bränslen fortsätter därmed att regera i USA.

Däremot har många andra länder gått över till vindkraft och solkraft. Det är inte bara mer miljövänligt. det är även billigare. En timmes solsken ger hela världen all energi som behövs ett år.

Det är bara det att inte all energi fångas upp och används.

En av de mest cineastiska sekvenserna i filmen utspelar sig på Grönland. Härligt, härligt men farligt farligt! Grönlands isar exploderar och Grönlands glaciärer håller på att förvandlas till livsfarliga schweiziska ostar där slukhål dyker upp överallt.

När "ettan" kom var en av de mest kritiserade sekvenserna att visa att ground zero skulle översvämmas om 10 år. Nu har det hänt. Det här är ett 9-11 som experterna varnade för. Och fast varningsklockor ringde lyssnade inte makten ...

Vad hade hänt om Al Gore blivit president? Han fick ju trots allt flest röster ...

Solklart är i alla fall att han gör stor nytta som en miljöambassadör och talesperson i miljöfrågor. Han är bra på att översätta forskning och göra det lättförståeligt och tillgängligt.

Det här är en av årets bästa och mest angelägna filmer.

Spännande, vacker, tankeväckande och optimistisk!

När det gäller att motarbeta växthuseffekten - underskatta inte gräsrötterna.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.