fredag 2 mars 2018

Fandom - En ny cool humoristisk twist på dystopigenren!

Författare: Anna Day
Titel: Fandom
ISBN: 9789132200663
B. Wahlströms

Precis när marknaden verkar mättad på långsökta amerikanska dystopier, där hjältinnan alltid får ihop det med en snygging med fånigt namn och leder rebellrörelsen mot den obestämt onda makten, så kommer Fandom ... !

Detta är en superkul twist på dystopigenren där hjältinnan Violet kommer från "vår värld", alltså dagens London, och hamnar i sin favoritbok ... bara för att inse att den dystopiska världen luktar illa, är fruktansvärt rörig och dessutom fungerar inte hennes i-phone ... !

Dorothy i The Wizard of Oz säger till sin trogna hund Toto att de inte är i Kansas längre. Violet inser i den här boken att hon fortfarande är i London ... men ett helt annat London!

Hyllning till - och drift med - dystopier

Fandom är som en mix av olika kända dystopier, boken är både en hyllning till genren och en lekfull och charmig drift med den... Mest av allt påminner Fandom om den hyllade brittiska TV-serien Life on Mars där huvudpersonen hamnar i koma ... eller så transporteras han till 1970-talet på riktigt och får en hel hög knepiga fall som han måste lösa innan han får komma hem igen ...

Efter att så många dytiopier utspelat sig i Amerika är det extra kul att denna bok utspelar sig i England och att huvudpersonerna är från London och Liverpool!

Ett framtida London där ingenting är sig likt ...

London i framtiden ... London Eye ligger på sidan som ett kasserat gammalt hamsterhjul, Tower Bridge är borta, Big Ben visar inte rätt tid längre och motståndsrörelsen håller till i en trasig gammal kyrka ...

De rika och vackra, de friska genmodifierade "gems", har flyttat ut på landet. Städer som London och Liverpool är fulla av fattiga, sjuka, vanliga människor - imperfekta människor som kallas "imps".

Men de vanliga människorna "imparna" har ett hopp: rebellrörelsens klart lysande stjärna Rose.

Hon infiltrerar en högt uppsatt "gems" familj och mot alla odds blir Rose och sonen i huset Willow förälskade.

En vacker Romeo och Julia historia tar sin början, en historia som slutat med ond bråd död. och med att att de två olika lägren, (här "gems" och "imps") inser att de alla är människor och att de alla måste hålla sams och arbeta för en bättre värld. Precis som i Shakespeares Romeo och Julia där Capulets och Montagues till sist försonas.

Bokpresentation med strukturanalys

Det här är inte någon spoilervarning - det här en summering av Violets bokpresentation av dystopin Galgdansen i början av boken Fandom. (Galgdansen är en helt fiktiv dystopi, en bok i boken, medan Hungerspelen, Divergent, Star Wars, Avatar, Game of Thrones och allt annat som de snackar om i boken finns som böcker och filmer på riktigt och har sina "fandoms").

Klassen pratar om och analyserar boken, hur är strukturen, när kommer vändningarna, vilka akter finns, vad är förväntat och vad bygger Galgdansen på för "källor" ...

Violet har älskat Hungerspelen, och har drömt om att vara Katniss och hångla med snyggingen Gale.
Sedan drömde hon om Four i Divergent serien. Nu är hon besatt av Galgdansen - och Romeo-figuren Willow.

Men hon vet ju att han inte finns på riktigt. Det näst bästa är att träffa skådespelaren från filmen Galgdansen på Comic Con ...

Violet går med sina bästa vänner Alice (som skriver Galgdansen fan fiction) och Katie (som aldrig läst Galgdansen, hon har inte ens sett filmen) och Violets föräldrar prackar dessutom på henne lillebror Nate. Han är ännu mer besatt av Galgdansen än Violet (om det nu är möjligt) - fast han är i alla fall inte förälskad i Willow.

Comic Con med mer än cosplay ...

Alice är utklädd till en snygg gem (hon ser ut som en fotomodell och är en och åttio lång), Katie, som inte vet vad som finns för karaktäerr i boken, har klätt ut sig till en DNA-helix (hon har fattat att det handlar om gener i alla fall!) och Violet är utklädd till hjältinnan Rose ... Nate är utklädd till en tuff motståndsman i rebellrörelsen, men han är så liten att det ser mest fånigt ut.

Efter en hemsk olycka på Comic Con - som involverar stora fallande stålkonstruktioner strålkastare - lyckas de fyra vännerna ta sig ut genom en nödutgång --- och de hamnar i världen i Galgdansen på riktigt.

Plötsligt är det upp till Violet att spela den roll som Rose har i böckerna - hon måste vara en inspiration för rebellrörelsen och få snyggingen Willow att falla för henne ... och dessutom: hon måste se till att komma hem igen!

Men det är inte så lätt att spela Rose ... Saker trasslar till sig hela tiden och handlingen blir inta alls som i boken. De  andra människorna verkar inte ens följa manus!

Rose hade minsann inte så mycket problem som Violet!

Var försiktig vad du önskar dig ...

Rose hade minsann inte ...

- Någon lillebror som ständigt hamnar i knipa och måste räddas.

- En bästa vän som Alice, som är så skitsnygg att hjälten faller för henne istället.

- En bästa vän som Katie, som hela tiden frågar vad som pågår, eftersom hon inte läst boken!
Och som dessutom dissar alla dystopier som förutsägbart skit, där hjältinnan alltid får ihop det med en kille med fånigt namn (Gale, Peeta, Four, Willow) och där makten alltid är obestämt ond ...
Katie läser hellre Shakespeare!

När Alice blivit ihop med Willow och Violet blivit kär i Ash och motståndsrörelsens frontman blivit kär i Katie så har faktiskt Fandom fått fler komplikationer än Shakesperares Som ni behagar! Så Katie borde vara nöjd!

Men ... Hur ska Violet någonsin lyckas få handlingen att gå ihop?

Birollsfigurer som inte vet att de är birollsfigurer 

Violet hade absolut inte räknat med att bli förtjust i Ash, en imp som är så obetydlig att han inte ens hade någon bakgrundhistoria i boken ...  Ash tycks inte fatta att han är en biroll, han uppför sig som om han har huvudrollen!

Det hela är upplagt för förvecklingar ... Hur ska Violet någonsin komma hem igen?

Hon måste ju rädda hela den här världen, eftersom hon är den "ulvalda" men samtidigt vill hon ju bara rädda sig och sina vänner och komma hem till sina föräldrar igen ....

Det har också sina nackdelar att ha en favoritbok där hjältinnan dör en tragisk och smärtsam död på slutet ...

Kan Violet undvika det slutet och skriva ett nytt slut till Galgdansen?

Rekommenderas!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.