tisdag 20 mars 2018

FILM: Victoria & Abdul - Judy & Ali - En sann vänskapshistoria av modellen "En oväntad vänskap"

Judy & Ali sitter i samma båt.
Regi: Stephen Daldry
Titel: Victoria & Abdul
Medverkande: Judy Dench, Ali Fazal m.fl.
UK, 2017
NonStop Entertainment

Victoria & Abdul är en komedi i samma anda som den fransk succéfilmen En oväntad vänskap.
Två väldigt olika människor (olika klass, olika hudfärg, olika religioner, olika generationer, olika jobb) blir väldigt nära vänner - till omvärldens bestörtning.

En oväntad vänskap handlade om en halvkriminell ung kille (spelad av Omar Sy fransk-senegalesisk skådespelare) som blir bästa vän med den vite gamle handikappade man som han ska rulla runt i rullstol. Typ "greven och betjänten" blir bundisar.

En hel del i den här typen av film hänger på valet av skådespelare - vänskapen måste kännas äkta.
Det lyckas man med i Judy & Ali filmen. Judy Dench är så klart bäst, hon äger typ hela tiden! Ja, hon har spelat Drottning Victoria förr, ja, hon är acting royalty. Dame Judy Dench. Alltså adlad för sin konst.

Ali kom för första gången till London och fick träffa sin idol - och vänskap uppstod. Fast Ali var egentligen totalt starstruck, både av storstaden London och av Judy. Känslor han kunde använda sig av när han spelade Abdul.

Nej, filmen är inte lika rolig som En oväntad vänskap, Ali är ingen ny Omar Sy, och manuset här haltar ibland. Det är som om man måste förklara en massa om tidens politik och vad som händer bla bla bla ... Och det är högst otroligt att någon skulle behöva gå igenom vem som gjorde vad i Indien förr i tiden för Drottning Victoria. Herregud, kvinnan fick ju lådor med dagsfärsk politik dagligen!!!
(De där lådorna spelar även en stor roll i Netflix serien The Crown.) De där talen är ju för PUBLIKEN för att de ska få veta en massa om "current affairs" och där är manuset jätteklumpigt.

Behövs alla de där förklaringarna?

Tänk efter: vad har förändrats? Egentligen?

Det finns fortfarande en massa fördomar.

Den vanligaste är att äldre människor inte har rätt till att komma med något nytt. De ska hålla sig till det gamla - det är vad vänner och bekanta och släktingar och jobbkollegor hela tiden tycker.

Det är så typsikt och Victoria, 80+, lär sig nya språk, nya seder, ny matlagning (matlagningen är tyvärr inte med i filmen) hon studerade Urdu i 13 år ... Det finns ingen övre gräns på att vara nyfiken på sin omvärld.

Tyvärr finns en hel del åldersrasism idag, vilket syns bland annat i ... att äldre människor inte syns.

När Octavia Spencer intervjuades nyligen i brittisk media pratade man (åldersfixerat) om att hon slagit igenom på äldre dagar. Hon är 45 år.

Vad skulle folk säga om en pigg och aktiv 80+ människa?

När Steve Coogan gjorde Philomena sa han att han skrev med tanke på Judy Dench och han hoppades få henne eller någon annan A-listare till huvudrollen ---- och han kunde vara säker på detta i och med att det finns så få bra roller för äldre skådespelerskor. (Och om man tar bort historiska kostymdramor finns det ännu färre roller).

Man kan med fördel ha en helkväll med en double feature och se Victoria & Abdul tillsammans med Mrs. Brown - där Judy Dench också spelar Victoria - eller tillsammans med En oväntad vänskap, som i princip är samma historia, fast i Franskrike och idagens läge.

Eller så kan man följa upp med att se ITV serien Victoria. Om Victoria som ung regent.

Victoria var inte bara världens tuffaste och mäktigaste 81-åring. Hon var som 18-åring världens tuffaste och mäktigaste tonåring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.