söndag 11 mars 2018

FILM: Geostorm - Extremt väder hotar hela planeten i ny thriller med Butler och Sturgess som hjältebröder

Det kanske krävs 9 liv för att klara av extremt väder? Kattskådespelare i Geostorm.

Regi: Dean Devlin
Titel: Geostorm
Manus: Dean Devlin och Paul Guyot
Medverkande: Gerald Butler, Jim Sturgess, Ed Harris, Andy Garcia, Alexandra Maria Lara, Abbie Cornish, m. fl
USA; 2017
Warner Bros.

Kommer man inte på något spännande samtalsämne, kan man alltid tala om vädret.

Geostorm har  tagit den gamla devisen på högsta allvar och verkligen skapat väder att tala om.

Geostorm utspelar sig i en nära framtid där extremt väder har blivit vardagsmat - och extremt väder kräverextrema åtgärder. Alltså byggs en rymdstation som kontrollerar sateliter över hela världen för att garantera fint och tryggt väder åt människorna.

Det är inget fel på idén. Det är inget fel på rymdmojängen, som kallas "Dutchboy" (efter en liten pojke som stoppade en översvämning i Holland). Det är däremot något fel på människorna. För det finns alltid den mänskliga faktorn att ta med i beräkningen och det finns alltid de människor som vill leka gud, tjäna en extra hacka, utrota fiender eller helt enkelt ta tillfället i akt att förvandla vad som helst till ett vapen.

Plötlist har "Dutchboy" gått från att vara garanten för fint väder till att bli ett massförstörelse vapen.

När tillräckligt många stormar går ihop kommer de att skapa en storm som täcker hela planeten - en så kallad geostorm.

Grundidén bakom filmen Geostorn är mycket sympatisk - vi har bara en planet och vi måste ta hand om den. Global uppvärming etc. är inte ett påhitt av illvilliga forskare som vill skrämma upp massorna, det är på riktigt, det är seriöst allvarligt.
Secret Service Barbie skyddar presidenten (även känd som Andy Garcia).

Det här är så klart inte En obekväm sanning eller En obekväm uppföljare (som snart kommer ut på DVD och BD). Men det är i alla fall en god tanke att skapa miljömedvetenhet genom popcorns-film.

Det gör att den här katastroffilmen höjer sig över medel i sin genre.

Men egentligen är filmen i grund och botten en thriller, eller två, där det gäller att hitta en mullvad, eller två, och det finns en infiltratör på Jorden, någonstans i Washington DC, i Vita Huset, och så finns det en mullvad på rymdstationen.

Det gäller för ett par rättskaffens bröder som inte pratat med varandra på över tre år att hålla sams med varandra och hitta mullvadarna - innan hela jorden går under.

Gerard Butler och Jim Sturges spelar de båda bröderna och det finns ett "in-joke"  i filmen om att de båda cowboyhjältarna bådaa är födda i Storbrittannien - det gäller även de båda skådespelarna.

Och Abbie Cornish, som var så bra i W.E. och i Three Billboards. Här kör hon bil och skjuter pistol bättre än Bond och lika blond som nye bond. Hennes Secret Service Barbie är något man minns, en snygg, rolig actionhjältinna. Liksom berättaren Hannah, som tror på mänskligheten - bara alla kan hålla sams. Vilket inte alltid är lätt. Särskilt inte för folk som är syskon ...

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.