söndag 11 mars 2018

FILM: Thor Ragnarök - Extra mycket extra allt i denna actionrökare!Regi: Taika Waititi
Thor: Ragnarök
Manus: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost
Medverkande: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Anthony Hopkins m.fl.
USA, 2017
Walt Disney Studios

Superhjältefilmerna avlöser varandra på bio, men många av dem tål att ses många gånger, även i det mindre formatet, på DV DVD och VOD. Thor Ragnarök BD utgåva har sällsynt mycket bra extramaterial - och även en gagreel. Vilket man kanske frågar sig om detta är nödvändigt, när hela filmen är som ett slags gagreel, där allt går snett för den tidigare så seriöse superhjälten Thor.

Chris Hemsworth har gått från att spela Shakespearedrama-Thor till att spela Monty-Python-Thor och det är inte lätt att t änka sig att detta ska vara samma person. I två långa, långa filmer bad man oss investera känslomässigt i förhållandet med Natalie Portmans forskar-tjej på jorden, och nu är det som bortblåst, de har gjort slut mellan filmerna och nu är vi på ett helt nytt kapitel. Det enda som är sig så likt är Thors och Lokis syskongnabb.

Men syskongnabbet blir ettervärre när storasyster Hela lägger sig i leken. Loki var nöjd med att sitta på en tron och äta druvor och titta på teater, folket gillade honom egentligen som ledare (de kunde sköta sig själv och fick bröd och skådespel) men Hela är inte nöjd med att ödelägga hela Asgård, hon tänker ödelägga alla världar som finns!

Hur kan man besegra döden? Hon kan ju inte dö ... Det är en hård nöt att knäcka, och till sist lyckas Thor och Loki med gemensam list och gemensamma krafter överlista sin storasyster (Loki väcker liv i det gamla eldmonstret Surtur) men att Hela skulle dö för gott ... nej, det tror man inte på.

Det här är egentligen bara en ramhandling till en annan film, Planet Hulk.Thor och Loki hamnar i mitten av filmen på en planet där Loki blir bästis med diktatorn och Thor tvingas jobba som gladiator och han måste slåss mot sin gamla jobbarkompis Hulken.

The Buddy-romance mellan Thor och Hulken är filmens kärna och stora vinning. Mark Ruffalo är grymt bra, men mest av allt som Bruce Banner. Både Hulken och Banner anklagar Thor för att bara vilja vara kompis med "den andra killen". Nej, det är inte lätt att vara avundsjuk på sig själv!

Vad filmen saknar är rikgit rörande scener, Banners slit med Hulken är egentligen tragiskt, han vill inte förlora sig själv, och när han riskerar sitt liv genom att förvandlas till Hulken en sista gång, så görs det mest som en kul grej. Inte tragisk, dramatisk eller ödesmättad.

Man oroar sig aldrig för att huvudpersonerna ska klara sig. Det finns inget "hur hände det här" ögonblick som i Thor 2 när Loki dör (han återuppstår så klart under eftertexterna, för att vara hjälte i den här filmen).

Det finns många gästspel i filmen från bra kända skådespelare, som Antony Hopkins (Oden) och Benedict Cumberbatch (Doktor Strange).

Thor kommer att komma tillbaka i den nya Avengers filmen som går upp på bio i april. Och Loki verkar ha blivit en av hjältarna i teamet.

Hoppas bara att Ruffalo får spela Banner och inte bara Hulken!

Tills dess kan man roa sig med att se om Thor Ragnarök några gånger. Det är en actionrökare som inte går av för hackor!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.