fredag 23 mars 2018

Sherlock Holmes och den försvunna diamanten - BRILJANT ny Sherlock med massor av påskägg!

The game is ON!


Sam Hearn
Sherlock Holmes och den försvunna diamanten
Illustrationer: Sam Hearn
Serie: Baker Street-skolan
Översättning: Sara Jonasson
ISBN: 9789177791102
Förlag: Lind & Co

John Watson älskar att skriva, rita äta kex och dricka varm choklad. Båda hans föräldrar är läkare och har världen som sitt arbetsfält. Senast har de arbetat i Afghanistan och nu kommer de "hem" till London och John Watson oroar sig för att börja i en ny skola. "Tänk om jag inte får några kompisar?" är frågan som spökar. Men det visar sig att hans gamle vän Bart redan  går på Baker Street skolan  och snart har John fått en ny bästa vän: Martha. Hon lär honom allt man måste veta för att överleva på skolan och introducerar John för sin bäste vän: Sherlock. Som håller på med något knäppt experiment i kemisalen ... och sedan: The Game is ON! 

Deckartrio på Baker Street vs. Moriarty & Co

Tillsammans bildar de tre en oslagbar deckartrio som bildar högkvarter hemma hos Martha och givetvis lyckas de lösa mysteriet med den försvunna diamanten. Men de måste också hålla koll på utflykter, läxor, presentationer och hunden Baskerville (!) skolans maskot. Och undvika skolans ökända mobbargäng, som leds av James Moriarty, vars pappa är Professor och ett kriminellt geni ...

Det här är bara så bra! Sherlock Holmes fans i alla åldrar kan sätta gång att dansa lyckodans (à la flashmobb som förekommer i boken) --- för en gångs skull en Sherlock spin-off som är lyckad! Hög kvalitet hela vägen, massor av humor, respekt för originalet, massor av "påsk ägg" att leta i boken --- alltså referenser till kanon eller andra spin-offs --- och dessutom originell. Det hade varit tråkigt med något som bara gör det gamla vanliga (vilket de flesta Sherlock-fan-fiction gör, inklusive BBC-Sherlock).

"The Woman"

Många tror eller hävdar att det bara finns en kvinna i Sherlocks liv och det är "The Woman" Irene Adler, kriminellt geni som Sherlock Holmes inte lyckas sätta dit. Hon är smartare än honom.

Men det där är bara så fel, jag har alltid hävdat att kvinnan i Sherlocks liv är ju Mrs. Hudson!

Och det bevisas ytterligare av den här boken: Sherlock behöver någonstans att bo när hans bror Mycroft ska börja på högre utbildning, och John behöver någonstans att bo när hans föräldrar ska utomlands igen ... så de hyr båda rum hos Mrs. Hudson på Baker Street. Som råkar vara Martha Hudsons mamma.

Japp, Hudson är namnet både på den enda kvinnan och den enda tjejen i dessa två grabbars liv!

Mrs. Hudson gör dessutom jättegod choklad, och hon kommer med choklad och kex när deckarna som bäst behöver uppmuntran, distraktion, tröst eller fest!

Har kollat på denna mobila staty (tiger överfaller människa) på det riktiga V&A - det är en av museets mest kända prylar! Avbildningen i boken är faktiskt riktigt lik ... vilket gäller mycket av sånt som finns eller funnits på riktigt!


Briljant som en diamant!

Det finns så mycket som är så bra med den här boken --- den är lika briljant som en diamant!

Det är originellt, men ändå känner man igen så mycket. Museet i boken är t.ex. baserat på V&A i London och man känner till och med igen utställningsobjekt från museet både i text och bild. V&A grundades under viktoriansk tid --- då även original-Sherlock föddes.

Martha Hudson bor i ett gammalt viktorianskt hus och massor av viktorianska saker finns på vinden --- bland annat saker som tillhört en gammal detektiv, Sherinford (som är namnet på Sherlocks storebror i originalböckerna).

Hunden som ungarna tar hand om heter Baskerville - som i Baskervilles hund, fast den här hunden är mycket sötare, James Moriarty har Napoleon komplex (mycket bokstavligt), hans pappa är den onde Professor Moriarty, den dyrbara diamanten har något med Reichenbach fallen att göra,  reportern som följer fallet med den försvunna diamanten heter Benedict Cabbagebat (en parodi på namnet Benedict Cumberbatch, som BBC-Sherlock skådisen heter i verkligheten) och så vidare ....

Och givetvis gör ungarna sina projektarbeten om den viktorianska tiden! Med tillräckligt många sparade glasspinnar kan man tydligen bygga en snygg modell av det viktorianska Chrystal Palace ...

Viktorianskt projekt presenteras - med hjälp av prylar från Martha Hudsons vind!

Med mössan och pipan i behåll!

De två ikoniska detaljerna som Sherlock ska ha (enligt legenden): en fånig mössa och en pipa - de kan väl inte finnas med här? Jo, minsann!

Mössan hittas på vinden hos Martha Hudson (och har en gång tillhört en berömd detektiv!) och när Sherlock behöver tänka så tar han till pipan.

Ni minns kanske att BBC-Sherlock slutat röka och gått över till nikotinplåster? Om något var speciellt knepigt så var tankenöten en TPP - Three Patch Problem. Samma sak här. Ett TPP är här ett Three Pipe Problem - fast piporna är läckra lakritspipor! SÅ mycket nyttigare!

Leta påskägg! Här finns många nötter att knäcka! En perfekt påskdeckare får både stora och små deckarfans!

Boken är också mycket snyggt upplagt med blandning av berättande text och serierutor, tidningsartiklar, anteckningar etc. Det känns verkligen som om man följer med John Watson i äventyret!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.