torsdag 10 juli 2014

Urchin och de dansande stjärnorna

I gränslandet mellan I fablernas värld och Macbeth föds modern sagomagi

Urchin har till sin hjälp sin bästa vän, igelkottflickan NålanUrchin har till sin hjälp sin bästa vän, igelkottflickan NålanM. I. McAllister
Urchin och de dansande stjärnorna
Översättning: Carolina Lundgren
Libris
Urchin och de dansande stjärnorna rör sig någonstans i gränslandet mellan I fablernas värld och Macbeth. Mellan klassisk saga och dramatisk, modern fantasy. Och liksom i Det susar i säven är alla huvudrollsinnehavarna små djur. Ekorrar, igelkottar, mullvadar och uttrar. Några vackra svanar dyker upp som viktiga birollsinnehavare. Det här är en barnbok med hög kvalitet som passar alla åldrar, alla läsare som gillar djur och natur, alla som älskar klassiska sagor om ont och gott, girighet och kärlek, vänskap och hoppfullhet. Dessutom får man en fullfjädrad deckarhistoriapå köpet.
Den föräldralöse ekorren Urchin växer upp i vitsippeskogen på Dimslöjornas ö och tycker att han har vunnit högsta vinsten när han får jobb på slottet som ekorren Crispins page. Men så blir den lille igelkottsprinsen mördad. Av en ekorre. Och Crispin befinns skyldig och landsförvisas. Urchin måste använda all sin uppfinningsrikedom för att bevisa att Crispin blev oskyldigt dömd. Och för att se till att inte fler mord sker.
Något ondskefullt finns i slottet, något som ger mördaren näring. Liksom i Macbeth har vi här en antagonist som tror att han är en utvald ledare och han har ju ingenting att frukta “förrän ekorrar flyger genom luften” --- vilket han tolkar som “aldrig“.Macbeth gjorde samma misstag när han trodde att skogar inte kunde marschera. Urchin har faktiskt redan flugit genom luften natten han blev född. Det vet läsaren. Innan boken är slut har han flugit genom luften fler gånger.
Den onde Husk har fallit offer för sitt eget maktbegär. Hans egen Lady Macbeth, grevinnan Asp, är hans perfekta gemål --- vacker, beundrad och duktig på giftmord.
Urchin har till sin hjälp sin bästa vän, igelkottflickan Nålan, men på motståndarsidan finns en annan ekorre från Vitsippeskogen, nämligen Gluttan, som fått jobb som Asps kammarjungfru.
Parallellt med detta finns en handling där små djurbarn som inte är “perfekta” ska utrotas, enligt Husks order och en av dem på hans dödslista är Nålans lillebror Skruttis. Urchin gör sitt bästa för att rädda alla de hotade djuren undan utrotning samtidigt som han fortsätter att leta bevis för att sätta dit lillprinsens mördare och få tillbaka sin vän Crispin till Dimslöjornas ö.
Det här är 375 sidor av ren spänning och smart konstruerade vändningar. Det finns mängder av intressanta karaktärer att följa både bland huvudrollerna och birollerna, och Urchin är den sortens oemotståndlige hjälte som bara kastas in i omöjliga situationer och måste växa som person, eller som ekorre, för att klara livhanken. Och för att hjälpa till så att den goda sidan inte förtrycks för gott.
Det här är en liten guldklimp, en ädelsten bland dagens barn- och ungdomslitteratur, som måste fiskas upp ur floden med modern fantasy och klassiska sagor!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.