onsdag 23 juli 2014

FILM: American Hustle

En stjärnspäckad ensemble!
"American Hustle" är baserad på en sann historia. Eller som den inledande texten upplyser oss om: "Some of this is true".

 


Utgångspunkten är den verkliga Abscam-skandalen 1978–81. FBI använde sig av professionella svindlare för avancerad brottsprovokation med fejkade arabiska shejker ("Arab scam") i avsikt att avslöja politisk korruption. Detta långt innan "Svennis" blivit blåst av en falsk shejk, utsänd av brittisk tabliod press. Ändamål må ändras med tiden --- men inte medlen.

En borgmästare, en senator och sex kongressledamöter fälldes i Abscam skandalen, för att ha tagit emot mutor från de falska "shejkerna" mot löften om politiska gentjänster.

Eric Warren Singers originalmanus fokuserade på denna historia, men i David O Russels bearbetning har allt gått från Water Gate liknande thriller till en screwball komedi som ofta driver med 1970-talet. Här serveras ett överdrivet 1970-tal, ispirerat av Scorscese så väl som Bee Gees discofilmer och ett sagoskimmer lägger sig över hela filmen, ungefär somi filmförebilden "Blåsningen" från 1973 --- där 1930-talet skildrades på ett liknande, overkligt och sagoaktigt sätt.

 
 

Handlingen står inte i centrum, vem blåser vem? är inte alltid lika viktigt som att parodiera 1970-talets mode, håruppsättningar och filmstjärnor.

 

Många i American Hustles stjärnparad gör parodier av sig själv, eller sina tidigare roller. Ibland genom att gå tvärtemot dem, ibland genom att göra samma sak --- ännu en gång.

Christian Bale, macho och välgränad i Batman, är här Irving Rosenfeld, en konflikträdd judisk svindlare, halvskallig och otränad, med en stor ölmage och en löjlig tupé som kronan på verket.

Amy Adams, specialist på väna "girl next door" roller, spelar Irvings partner i brott, en före detta strippa, speciallist på att förföra offer.

Jennifer Lawrence, allas favoritpojkflicka i "Winter’s Bone" och "Hunger Games"-trilogin, är en blond, manipulativ och labil bimbo som mycket väl kan få alla huvudpersonerna dödade av maffian.

Robert De Niro gör åtgerigen en iskall mördare och maffiaboss --- men denna gång skallig --- och även Bradley Coopers karaktär känns igen från hans tidigare filmer, fast här lockar han håret i små papiljotter.

På det hela taget verkar alla ha roligt tillsammans i sina vansinniga kostymer. Och då gör det inget att manus inte är vattentätt. Detta är inte "Blåsningen". Så bra lyckas inte "American Hustle" återuppväcka 1970-talet. Men det är kul så länge det varar.

Regi: David O' Russel
Titel: American Hustle
USA, 2013
Noble Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.