onsdag 30 juli 2014

Spökstaden

Andra boken om Miss Peregrines besynnerliga barn

Hollow CityHollow CityRansom Riggs
Spökstaden
Översättning: Jan Risheden
Rabén & Sjögren
“I gryningen kröp vi ut från vårt regnskydd. Jag plockade mossa ur håret och försökte förgäves borsta gyttjan från mina byxor, men det enda jag lyckades med var att smeta ut den så att jag såg ut som något slags träskvarelse, uppspydd ur jorden. Jag var hungrig på ett sätt som jag aldrig förr hade upplevt, som om magen gnagde på sig själv inifrån, och kroppen värkte i stort sett överallt där den kunde värka, av att ha rott och sprungit och sovit på marken. Trots det fanns det några små ljuspunkter: under natten hade det slutat regna, det blev gradvis varmare i luften och vi verkade ha kommit undan …”
Tio besynnerliga barn är på flykt undan en arme av livsfarliga monster. Endast en person kan hjälpa dem. Men hon är fångad i en fågelkropp.
Spökstaden är den andra boken om Miss Peregrines besynnerliga barn ---- uppföljaren till Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. De besynnerliga barnen kompletteras här med besynnerliga djur. Härligt! Men det är en fördel om man har läst bok ett för att hänga med i alla vändningarna. Om man inte har det, så tänk bara X-men. De här barnen har alla superkrafter, och egentligen borde de kunna ta över världen, men istället blir de förföljda, de är offrena som måste försöka klara sig undan de onda och de oförstående som förföljer dem.
I likhet med den första boken om Miss Peregrines barn så är berättelsen genomgående illustrerad med gamla fotografier, ofta viktorianska, som alla är autentiska och som bidrar till att skapa en besynnerlig, obehaglig och spöklik atmosfär. Många av de bästa spökhistorierna skapades ju under den viktorianska eran, och Spökstaden andas liksom samma luft.
Fotona är obearbetade och har samlats under många år --- de har hittats på loppmarknader, mässor för gamla pappersprodukter och, ännu oftare, hos riktigt erfarna fotosamlare som hade vänligheten att skickas från sina besynnerliga skatter för att hjälpa till att skapa den här boken. Och några fotosamlare lånade ut sina besynnerliga foton, bland annat till det surrealistiska omslaget.
Det här är en säregen, unik och ovanlig bok --- snarare ett allkonstverk än en barn- och ungdomsbok. Alla som gillar skräck och fantasy --- och ovanliga fotografier --- kommer att älska den.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.