tisdag 1 juli 2014

Jordens rekordbok --- Inget är för högt eller för lågt för att komma med!


Massor av fascinernade rekord!
 

 

Jens Hansegård

Jordens Rekordbok

Illustrationer: Anders Nyberg

Bonnier Carlsen

 

 

Störst! Farligast! Snabbast! Mjukast! Giftigast! Mest illaluktande!

 

Jordens rekordbok är en trevlig och lättläst rekordbok i Lätt att läsa fakta serien av Bonnier Carlsen.

 

Man börjar med Jordens högsta plats och Jordens djupaste plats. Är Mount Everest egentligen högst? Vulkanen Chimborazo i Ecuador ligger egentligen närmare rymde, eftersom Jorden inte är helt    rund, utan buktar ut lite vid ekvatorn.

 

Var det Karl Kalkyl, känd från Tintin böckerna, som upptäckte Jordens djupaste plats i en av sina uppfinningar? Nästan. 1960 besöktes Marianergraven av en batyskaf --- ett slags undervattensmaskin --- med ombord fanns Jacques Picard som var son till batyskafens uppfinnare Auguste Piccard, en schweizisk fysiker och uppfinnare --- som har stått modell för professor Kalkyl i Tintins äventyr.

 

Säg Jordens farligaste djur och de flesta tänker på hajar, krokodiler, giftspindlar och ormar … Men titeln Jordens farligaste djur går faktiskt till Myggan. Myggan sprider sjukdomar till människor och dödar mellan två och tre miljoner människor om året. Hajattacker är en droppe i havet i jämförelse. Men Spielberg har inte gjort en film som heter Myggan … Än så länge.

 

När det gäller Jordens giftigaste djur  så går den titeln till en manet, kubmaneten. Kubmaneten finns i havet mellan Asien och Australien. En stor kubmanet har tillräckligt mycket gift  i sig för att kunna döda 60 personer. Rusentals människor har dödats av kubmaneter de senaste 60 åren.

 

Man behöver dock inte vara farlig eller giftig för att komma med i Jordens rekordbok. Jordens mjukaste djur finn med och den titeln går till chinchillan. Chinchillor är små gnagare som bor i bergskedjan i Anderna i Sydamerika. De har den mjukaste pälsen på  Jorden. Varenda hårsäck på chinchillan har uppåt 70 jättetunna och lena hårstrån som tillsammans bildar en tjock och gosig päls. Att jämföra med: människan har ett hårstrå per hårsäck.

 

Boken avslutas med Jordens otursammaste eller tursammaste människa, en musiklärare vid namn Frane Selak från Kroatien --- han har överlevt den ena olyckan mer osannolik än den andra. Tur i oturen. Han har bland annat  fallit ur ett flygplan och landat i en höstack. Han har också överlevt tåg- och  bilolyckor och slutligen vunnit en miljon dollar i ett lotteri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.