fredag 18 juli 2014

Från röksignaler till mobiltelefoner

Ring, ring, bara du slår en signal …

Serie: Lätt att läsa faktaSerie: Lätt att läsa faktaPer Demervall
Från röksignaler till mobiltelefoner
Bonnier Carlsen
Förr i tiden när man ville säga något skickade man röksignaler. Eller skrev brev. Sedan uppfanns telefonen. Och datorn. Och Internet. Dessa uppfinningar har lett fram till de smarta telefoner vi har idag. Och att vi kommunicerar på ett helt annat sätt än förr i tiden. Men fortfarande säger vi att “det ringer” när det är dags för ett samtal --- även om dagens “smartphones” inte är kopplad till någon ringklocka, som de gamla telefonerna var.
Från röksignaler till mobiltelefoner är en smart skriven bok som i serieformat berättar om inte bara en utan faktiskt två av den moderna tidens största uppfinningar: telefonen och datorn. För båda dessa uppfinningar har behövts för att vi ska ha de telefoner som finns idag. Dagens telefoner är små mini-datorer och de kan göra så mycket mer än att ringa…. Och ringsignalen behöver inte ens låta som en ringklocka.
Det här är en högklassig och underhållande fackbok som är perfekt både för 6-9 års åldern, som den är rekommenderad för, men den passar även lite längre upp i åldrarna. Ska man göra ett projektarbete om telefoner och/eller datorer, eller till och med om Internets historia, är detta en bra startpunkt. Många viktiga årtal och personer finns med i boken.
Det är intressant att konstatera det uppenbara: att självklarheter inte alltid har varit självklara. Det som är självklart idag kommer inte alltid att vara självklart. Utvecklingen fortsätter. Kapitlet om framtida utveckling (som givetvis redan är på gång) är fascinerade. Bara fantasin sätter gränser för vad telefoner och datorer kan klara av i framtiden.
Än har det inte ringt för sista gången!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.