torsdag 17 juli 2014

Stanna kvar och ge dig av - En gripande skildring av en uppväxt under Det Stora Kriget


Stay Where You Are And Then Leave 

 

John Boyne

Stanna kvar och ge dig av

Originalets titel: Stay Where You Are And Then Leave

Översättning: Anna Strandberg

B.Wahlströms

 

"Varje kväll innan han somnade försökte Alfie Summerfield komma ihåg hur livet hade varit innan kriget började. Och för varje dag som gick blev det svårare och svårare att hålla kvar tydliga minnen av det i huvudet.

Striderna hade börjat den 28 juli 1914. Andra kanske inte skulle ha haft lika lätt att komma ihåg datumet, men Alfie skulle aldrig glömma det, för det var hans födelsedag. Han fyllde fem år den dagen och hans föräldrar höll ett kalas för honom för att fira, men det var bara några enstaka personer som kom."

Alfie är exakt fem år när Det Stora Kriget bryter ut --- det som senare blev känt som Första Världskriget. Det första som kriget förstör är hans födelsedag. Sedan tar kriget ifrån honom pappan. Alfies pappa går frivilligt med i kriget, eftersom han tror att allt kommer att vara över till jul och det är bättre att gå med frivilligt än att tvångsinkallas. Pappans bäste vän, som är av irländsk härkomst, vapenvägrar och hamnar i fängelse, där han misshandlas brutalt i två år. Alfies bästa vän och hennes pappa deporteras, eftersom de är utlänningar och kan vara spioner. Ingen bryr sig om att Prag inte ligger i Tyskland. Plötsligt har alla utlänningar som inte är allierade blivit potentiella fiender.

Med hjälp av en lånad skoputsarlåda tjänar Alfie extra pengar på King’s Cross stationen i London. Folk behöver alltid få sina skor putsade, vare sig det är krig eller inte. Skolan går han till ibland, när det är historia, hans favoritämne. När Alfie jobbar på King’s Cross råkar han se och höra mycket som gäller kriget --- för att han är ett barn och en betjänt och egentligen inte räknas? Han lyckas också lista ut att hans pappa har kommit hem från kriget och att han har överlevt --- men han är skadad. Granatchock.

Alfie gör snabbt upp en plan. Han måste frita pappa från sjukhuset och få hem honom, till sin familj och sina vänner. Då kommer han snabbt att bli frisk igen!

Men kommer Alfies pappa över huvud taget att känna igen Alfie? Han minns en femåring. Nu är Alfie nio år gammal. Mycket har hänt på fyra år …

Alfie dröm i Stanna kvar och ge dig av är att en dag jobba tillsammans med pappa --- som mjölkbud. En skarp kontrast till dagens drömjobb bland barn och unga, där "kändis" toppar drömjobbslistan. Mjölkbud finns inte ens som jobbval.

Den något kryptiska titeln på boken kommer av att "Stay Where You Are And Then Leave" (vilket är bokens originaltitel) var en order som soldaterna fick i skyttegravarna, när våg efter våg av soldater skickades upp.

Det här är inte första gången som irländaren John Boyne tar sig an ämnet barn och krig - eller historiska teman över huvud taget - men Stanna kvar och ge dig av är den mest gripande boken av Boyne hitintills. Den överträffar till och med Pojken i randig pyjamas. Ett barn som tar på sig först att försörja sin familj och sedan att rädda sin pappa, ett barn som får hela sin barndom från fem till nio års ålder förstörd eller förvriden --- det är ett angeläget ämne. Vissa måste stanna kvar, när andra ger sig av, en situationen är inte idealisk för någon. Stanna kvar och ge dig av är en stark historia som stannar kvar länge hos läsaren.

Belinda Graham

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.