måndag 21 juli 2014

James Dashner Maze runner - I dödens labyrint

A-mazing!

The Maze RunnerThe Maze RunnerJames Dashner
Maze runner - I dödens labyrint
Översättning: Ylva Spångberg
Semic
“Han började sitt nya liv stående, omgiven av kallt mörker och instängd, dammig luft. Metall skrapade mot metall, en darrande krängning skakade golvet under hans fötter. Den plötsliga rörelsen fick honom att ramla. Han kravlade bakåt på alla fyra, och trots kylan i luften bildades svettdroppar i pannan. Han slog ryggen i en hård metallvägg och hasade längs den tills han kom till rummets hörn. Där sjönk han ned på golvet, drog upp benen tätt intill kroppen och hoppades att ögonen snart skulle vänja sig vid mörkret.
Med ytterligare en stöt lyfte rummet ryckigt uppåt, som en gammal hiss i ett gruvschakt.
Jag heter Thomas, tänkte han.
Det … det vare det enda han kom ihåg av sitt liv.”
Läsaren är i samma situation som huvudpersonen Thomas i Maze runner. Man har ingen aning om var man befinner sig, när det hela utspelar sig eller vem huvudpersonen egentligen är.
Thomas nya liv är i ett slags Flugornas herre tillvaro --- han finner sig omgiven av tonårskillar, som liksom han själv har fått sina minnen raderade. Kvar är bara deras förnamn, eller smeknamn. Ingen har något efternamn, ingen har en personlig identitet, ingen har en personlig historia. Men det finns en tuff rangordning bland killarna och som sist in ligger Thomas pyrt till. Dessutom har han oftast (liksom läsaren) ingen aning om vad de andra killarna pratar om. De verkar ha utvecklat ett eget språk på den mystiska platsen, med egna slangord och förolämpningar, som “mos”, “klonk” och “färsking“.
Området som killarna befinner sig i är omgivet av höga murar och de är fångade innanför en enorm labyrint som är full av dödliga faror och väggarna i labyrinten flyttas varje natt. Det verkar vara omöjligt att hitta en väg ut.
Livet innanför murarna är monotont, med regelbundna gräl och kraftmätningar mellan killarna.
Thomas är den förste nye killen på evigheter. Men redan nästa dag kommer ännu ett nytillskott --- Teresa, den första tjejen någonsin. Det verkar som om hon och Thomas känner varandra sedan tidigare. Kanske kan hon och Thomas tillsammans lyckas få fram de förlorade minnena och hitta en väg till att återvända till värden utanför ... Men vem säger egentligen att världen utanför är bättre, eller mindre farlig, än den plats där de just nu befinner sig? Vem eller vilka har satt dem i labyrinten och varför?
Maze runner är den första delen i James Dashners framgångsrika dystopiska bokserie och den har redan blivit storfilm hos Twentieth Century Fox. Maze runner tänjer på gränserna när det gäller vad läsarna är vana vid i en dystopisk ungdomsroman --- precis som väggarna i själva labyrinten i boken flyttar på sig, så flyttar Dashner hela tiden på hörnstenarna i handlingen och överraskar hela tiden, i en genre som redan är väl utforskad, älskad och framgångsrik bland unga läsare.
.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.