torsdag 3 juli 2014

Blottad - En ny genre visar sig bland Vampyrlitteraturen

En ny genre visar sig bland Vampyrlitteraturen

RevealedRevealedP.C. Cast och Kristen Cast
Blottad
Serie: House of Night
Översättning: Catharina Andersson
Bonnier Carlsen
Vad ska man säga om envampyrroman som innehåller repliker i stil med “Döda allihop, men rädda Armani-klänningen!” ?!
P.C. Cast och Kristen Cast (författarparet som består av mor och dotter) har skapat en egen subgenre i vampyrlitteraturen eller också så har de skapat en egen subgenre till internatskolelitteraturen.
House of Night serien är en blandning av olika genrer, känner man till den amerikanska succéserien Gossip Girl av Cecily Von Ziegesar ligger det nära till hands att tänka att så här hade Gossip Girl tjejerna betett sig om de varit vampyrer.
För liksom i Gossip Girl finns här de som är populära och de som är mindre populära och även vampyrer lider av märkeshysteri. Vem vill inte ha en Armaniklänning i storlek 34? Man kan ju först dricka blod från offret och sedan tillskansa sig klänningen … (och vampyrerna har aldrig några viktproblem hur mycket de än glufsar i sig).
Det är alltså så “the bad girl” i serien resonerar.
Det finns även “good girls”,nördar, bögar och alla andra typer som man är vana vid att se i amerikanska high school serier, enda skillnaden är att här är alla vampyrer, sjukt snygga,och har evigt liv, i alla fall tills de tar kål på varandra.
Huvudpersonerna är kvinnliga, good girls, bad girls, nördar. Zoey Redbird är hjältinnan man ska heja på, Nefret är “the bad girl” som är verkligt svår att ta kål på. Trots att hon ären vampyr är Zoey en ganska vanlig tjej, som gillar att hänga med kompisar, ta en fika och titta på Star Wars filmer. Men dessutom måste hon ju stoppa Nefret och rädda världen och sitt “hus” på internatskolan, House of Night.
Men … om du verkligen skulle grunda en internatskola för vampyrer, skulle du verkligen förlägga den till Oklahoma!?

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.