torsdag 17 juli 2014

Jordens rekordbok

Inget är för högt eller för lågt för att komma med

Roliga, knasiga, spännande och otroliga fakta växer man aldrig ifrånRoliga, knasiga, spännande och otroliga fakta växer man aldrig ifrånJens Hansegård
Jordens RekordbokIllustrationer: Anders Nyberg
Bonnier Carlsen
Störst! Farligast! Snabbast! Mjukast! Giftigast! Mest illaluktande!
Jordens rekordbok är en trevlig och lättläst rekordbok i Lätt att läsa fakta serien av Bonnier Carlsen.
Man börjar med “Jordens högsta plats” och “Jordens djupaste plats“. Är Mount Everest egentligen högst? Vulkanen Chimborazo i Ecuador ligger egentligen närmare rymden, eftersom planeten Jorden inte är helt rund, utan buktar ut lite vid ekvatorn.
Var det Karl Kalkyl, känd från Tintin böckerna, som upptäckte Jordens djupaste plats i en av sina uppfinningar? Nästan. 1960 besöktes Marianergraven av en batyskaf --- ett slags undervattensmaskin --- med ombord fanns Jacques Picard som var son till batyskafens uppfinnare Auguste Piccard, en schweizisk fysiker och uppfinnare --- som har stått modell för professor Kalkyl i Tintins äventyr.
Säg “Jordens farligaste djur” och de flesta tänker på hajar, krokodiler, giftspindlar och ormar … Men titeln “Jordens farligaste djur” går faktiskt till Myggan. Myggan sprider sjukdomar till människor och dödar mellan två och tre miljoner människor om året. Hajattacker är en droppe i havet i jämförelse. Men Spielberg har inte gjort en film som heter Myggan … Än så länge.
När det gäller “Jordens giftigaste djur” så går den titeln till en manet, kubmaneten. Kubmaneten finns i havet mellan Asien och Australien. En stor kubmanet har tillräckligt mycket gift i sig för att kunna döda 60 personer. Tusentals människor har dödats av kubmaneter de senaste 60 åren.
Man behöver dock inte vara farlig eller giftig för att komma med i Jordens rekordbok. “Jordens mjukaste djur” finns med och den titeln går till chinchillan. Chinchillor är små gnagare som bor i bergskedjan Anderna i Sydamerika. De har den mjukaste pälsen på Jorden. Varenda hårsäck på chinchillan har uppåt 70 jättetunna och lena hårstrån som tillsammans bildar en tjock och gosig päls. Att jämföra med: människan har ett hårstrå per hårsäck.
Boken avslutas med Jordens otursammaste eller tursammaste människa, en musiklärare vid namn Frane Selak från Kroatien --- han har överlevt den ena olyckan mer osannolik än den andra. Tur i oturen. Han har bland annat fallit ur ett flygplan och landat i en höstack. Han har också överlevt tåg- och bilolyckor och slutligen vunnit en miljon dollar i ett lotteri.
Jordens rekordbok är intressant och varierad läsning och innehåller massor av intressanta fakta från hela världen. En sådan bok som man hade önskat sig om man varit i målgruppens ålder - 6 - 9 år - fast det är också en sån bok man önskar sig just nu!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.