tisdag 1 juli 2014

ABBA - The Backstage Stories - En minnesbok för de som var med


ABBA - The Backstage Stories

-        En minnesbok för de som var med
En scapbook med minnen ...

 

Ingmarie Halling

ABBA- The Backstage Stories

Bonnier Fakta

 

Brighton 1974. Abba, en okänd grupp från Sverige, vinner Eurovision Song Contest med låten Waterloo. För Anni-Frid (Frida), Benny, Björn och Agnetha blir det början på en enastående framgångssaga. Abba är snart en av världens främsta popgrupper. Hitlåtarna avlöser varandra: Waterloo, Dancing Queen, Chiquitita, Super Trouper, Fernando, The Winner takes it all, Thank you for the music, med flera. Låtar som blivit klassiker.

 

ABBA har skrivit in sig i musikhistorien som ett av världens mest framgångsrika popband. De har sålt över 380 miljoner skivor, 50 miljoner människor har sett musikalen Mamma Mia! på scen och trots att bandet inte längre finns så följer över 4 miljoner fans ABBA på Facebook.

 

ABBA gjorde aldrig ett uppbrott. De tog en paus. Som fortfarande pågår.

 

I ABBA The Backstage stories berättar Ingmarie Halling, som följde med på ABBAs utlandsturnéer  och sminkade dem och tog hand om deras kläder, om livet på turné. Hon delar med sig av personliga minnen och privata foton, det hela blir som en ”scrapbook” från en svunnen tid.

Som läsare är har man lätt att känna igen de fyra från ABBA, de andra som reste runt med dem vet man inte vilka de är, så på något sätt blir det också som att titta i någon annans semesterfotoalbum – en massa ”kända” ansikten för den som har gjort den, men själv har man ingen aning om vilka personerna är eller vilka ställena är. Två killar som Ingmarie tyckte var snygga är med på bild. Med tanke på att modet förändrats sedan 1970 … Ingmarie som packar. Ingmarie som sminkar. Ingmarie med ABBA. Ingmarie på stranden. Några i ”the crew” som bakar in någon annan i sand. Någon som heter Patrik ligger på sjukhus med blindtarmsinflammation.

Ingmarie berättar att hon fick sluta jobbet för Lill-Babs tidigt för att följa med ABBA till Japan. Hon blev avtackad på scen. Så gullig är Lill-Babs. Ingmarie berättar att hon var NKs bästa kund inför varje turné och gör listor på allt hon handlade där. Ingmarie berättar att hon en gång glömde alla deras kläder i tvätten. Men de budades till nästa hotell … Ingmarie berättade att Agneta var väldigt avundsjuk när hon varit ute och shoppat i Japan, för Agneta kunde inte gå ut någonstans. Inte de andra i ABBA heller. Oftast är bilderna på de som är ute och har kul de andra, ”the entourage”, de som ingen brydde sig om. Stjärnorna kunde inte gå ut spontant.

Idag är Ingmarie curator på ABBA The Museum.

Journalisten Carl Magnus Palm har skrivit ett kapitel om ABBAs historia, från Ring ring 1973 fram till idag.

Många av alla de som var med bidrar med sina minnen. Det intressantaste är en man som heter Owe, en naturkunskapslärare som designade ABBAs kläder. Kattklänningarna är idag klassiker, men Owe använde ofta djur och natur i sina skapelser. Som när alla i ABBA fick var sitt svenskt djur att identifiera sig med --- Agneta en söt hare, Frida en röd räv med glimten i ögat, Björn en smidig vältränad trana och Benny en majestätisk örn.

Det här är berättelsen från turnéerna och det innebär att det inte  handlar om musiken, soundet, studioarbetet --- för det var ju redan klart när ABBA skulle ut på turné. I ABBA the Photo Book tog man däremot upp soundet, och att även tjejerna bidrog till det, hade synpunkter och kom med idéer. Agneta t.ex. satt eller till och med låg ner för att få rätt sound i olika låtar. Hennes egen idé. Ofta så framhålls killarna som kreativa och tjejerna som söta och sexiga, killarna är hjärnan och tjejerna looken --- men ABBA the Photobook framhöll att tjejerna också var hjärnorna bakom soundet. ABBA hade inte låtit ABBA utan dem. (OCH Frida påpekade i ABBA the photobook  att hon också hade velat ha statistroll i Mamma Mia! filmen, som en liten stickande fiskargumma, men hon och Agnetha blev inte ens tillfrågade, varför är det bara gubbarna som är ABBA idag?) I ABBA the Backstage Stories är det som vanligt --- killarna som skapar, tjejerna som provar kläder och sminkar sig för de ska stå längst fram och bli tittade på.

ABBA The Backstage Stories är en scrapbook med många privata bilder ur fotoalbumen från de som var med när det hände.


ABBA The Backstage Stories innehåller också ca 15 unika faksimil av minnessaker, som en handskriven låtlista och en handskriven sångtext, dagbok, kontrakt,  med mera. Allt ligger i kuvert som ser ut att vara gjorda av tyg, desinade av en man som heter Owe.

Benny påpekar i förordet att Ingmarie tycks minnas mycket mer av turnéerna än vad han själv gör --- för honom, och för de andra i ABBA, blev allt mest som en ”gröt” av olika framträdanden som flyter ihop. Och olika hotell. Men stjärnorna såg ju sällan något annat än olika scener och olika hotell. Så ”gröt”-metaforen är förståelig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.