tisdag 29 juli 2014

Demoner i Dagsljus - Memoarer om kärlek och krig

Säg den kärlek som varar i fredstid

att kämpa bland spillrornaatt kämpa bland spillrornaJanine di Giovanni
Demoner i Dagsljus - Memoarer om kärlek och krig
Översättning: Elin Lindqvist
W&W
“Både månadstidningar och dagstidningar kom och fotograferade vår lägenhet. Folk var nyfikna på de två krigskorrespondenterna som lyckats omvandla sina liv och bygga bo tillsammans.
“Varför valde ni Paris?” frågade de.
“Vi ville känna oss trygga.”
Men hur kom det sig då att jag fortfarande inte kände mig trygg?
“Tror du”, frågade jag Bruno en kväll, “att vi har blivit helt förstörda av alltihopa?”
“Av vadå?”
“Ja, av allting. Gravarna, bränderna, bomberna. Alltihopa.”
Efter ett tag svarade han mig äntligen: “Hur skulle det inte ha kunnat skada oss?”.”
Det finns biografier --- och så finns det biografier.
Demoner i dagsljus är en exceptionell biografi, och en exposé över en stor kärlekshistoria, som först verkar fantastisk, men som förvandlas till en mardröm, och livet i Paris är allt annat än ljuvt, kulturkrocken mellan amerikanskan och parisarna är brutal.
Författaren Janine di Giovanni är amerikanska (hennes far var italienare) och en av världens mest kända krigskorrespondenter. Hon har rapporterat från de flesta konflikthärdar sedan 1980-talet: Gaza, Elfenbenskusten, Rwanda, Sierra Leone, Tjetjenien, Kosovo, Etiopien, Afghanistan, Sarajevo … Janine var i Sarajevo när belägringen upphörde år 1996 och 2013 lyckades hon som första utländska journalist få tillåtelse att träffa rebeller på gatorna i syriska Homs. År 2000 utsågs hon till årets utrikeskorrespondent av Storbritanniens Granada Television för rapporterna från Tjetjenien. Bland uppdragsgivarna finns alla stora engelskspråkiga tidningar: Vanity Fair, The Guardian, The Times, The New York Times, Granta och Newsweek.
Janine har valt en helt annan väg i livet än “den amerikanska drömmen”. Och framgången lät inte vänta på sig.
Det är inte konstigt att förlag i London ville att Janine skulle skriva sina memoarer. Den framgångsrika kvinnliga krigskorrespondenten berättar om sitt farofyllda liv och sitt lyckliga avslut i Paris, komplett med några charmiga berättelser om kulturkrockar.
Men historien blev en helt annan och förläggaren i London fick veta att det blev en helt annan bok än den de talat om. Men --- engelska förlag har ofta näsa för kvalitet och förläggaren förstod att vad de skulle få var ännu bättre.
Vad som började som historien om en trevlig fransk familj, mamma-pappa-barn, Janine, Bruno och sonen Luca, och historien om Janines hårda arbete för att anpassa sig till den franska –och parisiska –kulturen, utvecklade sig, när händelserna utvecklade sig i en ny riktning. Brunos missbruk tog överhanden. De hade klarat att vara förälskade när de båda arbetade mitt under brinnande krig, men de klarade inte av livet tillsammans i fredstid.
Demoner i dagsljus är en vacker och tragisk skildring om när allt går sönder--- på mer än ett sätt --- och hur Janine kämpar bland spillrorna. Livet som “an American in Paris” blev för Janine allt annat än en musikal och en steppdans på rosor.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.