tisdag 15 juli 2014

Dagbok för alla mina fans - Värre än vanligt

Den roligaste “Wimpy Kid” dagboken någonsin!

Vänner kommer och går …Vänner kommer och går … Jeff Kinney
Dagbok för alla mina fans: Värre än vanligt
Översättning: Thomas Grundberg
Bonnier Carlsen
Greg Heffley är nu inne på sin åttonde dagbok --- succéserien är i USA känd som “Diary of a Wimpy Kid” --- och denna dagbok, med underrubriken “Värre än vanligt”, är den bästa och roligaste hitintills!
Greg Heffley går fortfarande i “middle school”, är mellanbarnet i en amerikansk trebarnsfamilj och nu hamnar han dessutom mitt i ett romantiskt triangeldrama.
När boken börjar har Greg just blivit av med sin bästis --- det har gått nio och en halv dag och Rowley och flickvännen Abigail är fortfarande oskiljaktiga. Det går upp för Greg att deras förhållande kommer att hålla för evigt (eftersom det hållit så länge som nio och en halv dag) och själv kommer han att vara ensam för evigt. Greg är inte bara utan bästis och utan flickvän. Greg har faktiskt ingen vän alls.
Som vanligt försöker Gregs mamma muntra upp Greg när han är lessen och kommer med visdomsord som Greg skriver ner i sin dagbok: “Mamma säger alltid att vänner kommer och går men släkten består.” För alltid.
…och släkten består!
Greg känner sig inte alls tröstad. Han gillar inte sina två bröder och han vill definitivt inte bo med dem för alltid --- han skulle gilla livet mycket bättre om de alla bodde i sina separata hus och bara sågs när det var jul och Thanksgiving. Syskon gillar inte alltid varandra per automatik --- och att vara mellanbarn kan vara ett helvete i sig. Storebror är en översittare och lillebror är den som alla tycker är “så söt” och som kammar hem storkovan när det gäller att få godis, presenter och pengar från föräldrar och släktingar.
Syskonkärleken, eller snarare avsaknaden av den, är ett tema som påminner om den framgångsrika amerikanska pjäsen/filmen En familj: August Osage County. Alla syskonen hatar varandra och att bara ses vid högtider och på begravningar är ändå för ofta för de tre systrarna.
Greg funderar på varför mamma tjatar om att familjen är så viktig. Själv gillar hon inte någon av sina fyra systrar.
“Jag är säker på att de flesta familjer har sina problem, men när det gäller mammas sida verkar det vara extra dramatiskt,” anförtror Greg sin dagbok.
Sagan om Ringen
Mammans familjesammankomster har också kommit av sig sedan den senaste begravningen --- när alla beskyllde varandra för att ha lagt beslag på gammelmormors diamantring.
När de väl har försonats, många år senare, kommer man fram till att ringen måste ligga i ett påskägg som gammelmormor gömde i huset eller i trädgården --- hon gjorde alltid för många påskägg och ungarna hittade aldrig alla!
Kalabaliken bryter loss, alla letar ägg över allt och Gregs mamma tar resolut med sig hela familjen Heffley hem igen.
Greg har sett både släkt och vänner visa sig från sin sämsta sida. Men att inte ha en bästis i skolan är en pina.
Kan en “Magic 8 ball” hjälpa Greg?
Greg försöker allt för att få en ny vän --- men gör saker bara ännu värre. Greg lyckas till och med få Fregley till att bli mest populär i hela skolan, medan han själv fortfarande är utan vän.
Betygen går också åt helvete och sommarskolan hänger som ett hot i luften … Men så hittar Greg en spåkula! Egentligen är spåkulan bara en “Magic 8 ball“, en leksak från Mattel som storebror kasserat, men passande nog dyker den upp här i bok nummer åtta och Greg behandlar leksaken med samma vördnad som en riktig spåkula. Kan den magiska bollen ge svar på allt? Kan den hjälpa honom med skolan, familjen, vänskapen läxorna … ??? Leksaksbollen gör det faktiskt bara värre. Men den lyckas i alla fall hitta diamantringen!
En gång “wimpy kid”, alltid succé … !
Jeff Kinney skriver och illustrerar själv alla böckerna om Greg och text och bilder varvas på varje uppslag --- de serieliknande bilderna med sina pratbubblor kompletterar eller emotsäger vad som står i själva texten --- vilket ger böckerna extra humoristiska dimensioner.
Det här är den bästa och roligaste “Gregs dagbok” någonsin! Greg må vara en “wimpy kid” men hans dagbok har fått många fans. Över hela världen!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.