fredag 18 juli 2014

FILM: Dallas Buyers Club


 
Inspirerad av en sann historia ..

Dallas Buyers Club

--- Vittnesmål från en tid när det var olagligt att överleva


 

 

Jean-Marc Vallée

Dallas Buyers Club

Noble

 


 

Ron Woodroof är en macho man som jobbar som elektriker, gillar grabbig samvaro med polarna, super, tar droger, kör vadslagning på rodeon och satsar på att hålla sig kvar åtta sekunder på en tjur.

Efter en olycka på arbetsplatsen får Ron Woodroof reda på att han redan borde vara död --- han har max trettio dagar på sig att leva. Hans celler förnyar sig inte som de ska. Han har HIV. Något som på åttiotalet sammankopplades med homosexuella män och Ron blir djupt kränkt över att någon kan tro att han är bög. Han tror inte på diagnosen. Han tror inte heller på att något kan döda honom på trettio dagar.

Efter en del festande och en del research kommer Ron fram till att han visst kan ha HIV --- eftersom det inte är en "bögsjukdom" det sprids även till sprutnarkomaner och via oskyddat sex. Ron har både tagit droger och haft oskyddat sex med sprutnarkomaner. Han erkänner för sig själv att han har HIV viruset --- men hur ska han få tag på bromsmedicinen?

Svaret är att smuggla in den i USA. Men det finns ju fler än Ron som behöver medicin. Bland annat hans nyfunne vän Rayon, en transsexuell HIV-patient. Ron startar en klubb som kallas Dallas Buyers Club --- och det kostar att gå med, men är man väl med så är medicinen gratis.

Ron Woodroof levde sju år till efter att han fått sin diagnos.

Dallas Buyers Club är som en Erin Brookovitch historia --- en ensam människa som kämpar mot staten och mot storbolagen. För läkemedelsindustrin vill sälja sina grejor, vare sig de hjälper eller inte, och storpamparna ser inte på Ron med blida ögon.

Paradoxalt blir Ron friskare av att vara sjuk, och en bättre människa. Han slutar med droger, för det ska man inte ta, han slutar med dålig mat, han slutar med det mesta som är ohälsosamt … och han får bättre, mer lojala vänner och han slutar att vara en homofob. Vänskapen med Rayon är kronan på verket i en tragikomisk historia om en envis man som slåss mot väldigt stora väderkvarnar. 

 

 

 

Både Matthew McConaughey och Jared Leto imponerar stort i sina roller. Deras vänskap känns äkta, enligt mottot "friends in need are friends indeed". Den största kvinnliga rollen är Jennifer Garner som läkare, under en tid då de flesta kvinnor var sjuksköterskor. Hon ifrågasätter att allt går så långsamt att hennes patienter hinner dö under tiden --- och då förlorar hon jobbet.

Hennes bästa scen är när hon går lös på en vägg med en hammare. En annars sval och kontrollerad person har fått nog --- främst av alla kontroller.

Idag finns bromsmedicin för HIV, och AZT används i lägre doser än i filmen. I början utvecklades medlet som bot mot cancer --- utan att fungera. Där väntar vi fortfarande på bromsmedicin. Det finns inte ens olaglig som fungerar …

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.