torsdag 17 juli 2014

Captain Underpants till Sverige!

Kapten Kalsong

- Ständig försvarare av allt som är krympfritt och bomulligt

 

Dav Pilkey

Kapten Kalsong

Originalets titel: The Adventures of Captain Underpants

Översättning: Björn Wahlberg

Bonnier Carlsen

Captain Underpants, den amerikanska serien, har nu kommit till Sverige. Och lanseras i Bonnier Carlsens "Mer att läsa serien" för de yngsta läsa-själv-läsarna --- eftersom läsning ger dig superkrafter!

Kapten Kalsong har en hemlig identitet --- så hemlig att han inte ens själv vet om den! Ibland är han en seriös och sträng rektor på en skola, där de två huvudpersonerna går, men när någon knäpper med fingrarna förvandlas han till pojkarnas serietidningshjälte - Kapten Kalsong. Eftersom de av misstag-fast-på-flit lyckades hypnotisera rektorn. Men inte lyckades avhypnotisera honom.

I det första avsnittet med Kapten Kalsong slåss han mot sin ärkefiende Doktor Blöja och hans ondskefulla robotar. I det andra avsnittet slåss han mot ett gäng toaletter som invaderar från yttre rymden, men här står en god robot på Kapten Kalsongs sida.

På ett ytligt plan påminner Kapten Kalsong serien väldigt mycket om Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans serien --- det mesta utspelar sig på en skola, berättande text och bilder varvas hela tiden, och det finns även med seriestrippar. Men Kapten Kalsong är för betydligt yngre läsare, huvudpersonerna har ingen riktig identitet eller motivation och flip-o-rama delen tar upp en för stor del av boken. Det blir helt enkelt långtråkigt. För unga läsare är det dessutom svårt att få till flip-o-rama momentet så att seriebilderna ser ut som en tecknad film. Och förresten, går det inte fortare att scanna in en kod och ta in rörliga bilder i mobilen? En vanligt knep i böcker idag.

Dav Pilkey skriver att han ritade Kapten Kalsong när han själv gick i skolan. Den tekniska utvecklingen har dock gått vidare sedan dess --- vilket Pilkey verkar ha missat.

Men visst stämmer det att amerikanska superhjältar ofta går runt i något som ser ut som "underpants". Svenska superhjälten Bamse går däremot runt i snickarbyxor och jobbar i skogen. Underbyxor är inte för arbetande skogshuggarhjältar.

 

 

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.