onsdag 16 juli 2014

Ivar träffar en Stegosaurus

På utflykt till dinosauriernas drömvärld

en härlig äventyrssagaen härlig äventyrssagaLisa Bjärbo
Ivar träffar en StegosaurusIllustrationer: Emma Göthner
Rabén & Sjögren
Ivar älskar att leka med sitt Dinoland. En uppfällbar resväska där någon har målat en sjö längst fram och en vulkan i bakgrunden och ställt in en liten grotta och några små träd. Krukväxterna runtomkring kan bli stora träd. Ivar vill leka hur länge som helst med sitt Dinoland. Synd att man måste sova! Ivar försöker räkna stjärnor när han hör ett pipande och ett krafsande från Dinoland. Det är Stegosaurusen Sally som behöver hjälp med att hitta sin unge Sigge, innan köttätargänget kommer!
Sigge har krupit in bland en massa växter och sitter fast. Ivar, som är liten kan nå honom. Det kan inte stora mamma Sally. Ivar ser direkt att växterna ser ut som klätterställningen på förskolan. Det kan ju inte bli så svårt att rädda Sigge, eller? Ivar klarar sitt uppdrag och lovar Sally att komma tillbaka till Dinoland igen. Han behöver bara sova lite först.
På den sista sidan finns en massa fakta om Stegosaurusen Sally. Som att hjärnan var så liten som en valnöt: “Men bara för att man har en liten hjärna behöver det väl inte betyda att man är dum, eller?” Alla som sett småfåglar “in action” instämmer direkt!
Ivar träffar en Stegosaurus är en härlig äventyrssaga, en godnattsaga som passar för de yngsta barnen --- vare sig man är dinosauriefrälst eller inte.
Lisa Bjärbo har skrivit många barn och ungdomsböcker och illustratören Emma Göthner är en flitigt anlitad illustratör, som bland annat har illustrerat den svenska utgåvan av Anne Fines En mördarkatts dagbok.
Illustrationerna kompletterar och förhöjer läsupplevelsen och det är något oemotståndlige med att Ivars favoritleksak är ett Dinoland som han själv byggt upp --- inte något som har levererats färdigköpt. Hoppas att Ivar snart kommer tillbaka till Dinoland!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.