onsdag 23 juli 2014

FILM: All is lost - Den gamle och havet

Den gamle och havet.

 
Detta hade kunnat vara en alternativ titel på All is lost. Den titeln är redan upptagen av en världberömd Hemingway roman (även filmad) --- men den summerar vad man ser i All is lost. En gammal man, utan namn, spelad av Robert Redford och Havet. Dessa är de två huvudrollsinnehavarna. Människan mot naturen. Civilisationen mot de stora elementen.

Robert Redford som "vår hjälte".

Från Herman Melvilles roman Moby Dick till George Clooney filmen Storm --- det här är ett grepp som alltid fungerar. Publiken hejar automatiskt på den lilla människan mot den stora naturen --- människan som kämpar mot alla odds. Det här är en kamp som är lika gammal som civilisationen. Man måste kämpa för att överleva för att inte naturelementen ska ta över och utplåna allt. Men sällan har kampen skildrats så bra som i All is lost. Robert Redford karaktären, vår hjälte, "our man", kämpar på som en modern Robinson Crusoe, för att överleva och för att komma tillbaka till civilisationen, där han driver runt i en livbåt någonstans i den indiska oceanen och försöker navigera genom himlen. Den högteknologiska båten är borta, de högteknologiska navigeringsintstrumenten är borta. Allt är borta. All is lost.

En av de mest gripande scenerna är när Robert Redfords karaktär inser att hans dricksvatten är odrickbart --- utan dricksvatten kommer livet på havet att bli kort. Men snart inser denne moderne Robinson att han kan utvinna dricksvatten ur kondens. Så länge det finns plast, finns det kondens ... finns det möjlighet till lite dricka och lite hopp.

Människan versus naturelementen.
All is lost
har även likheter med en annan aktuell Robinsonad --- Gravity om en kvinnlig Robinson (spelad av Sandra Bullock) som överlever i yttre rymden efter att hennes rymdskepp och hela besättningen har avlidit. Fienden: inte rymdmonster, utan rymdskräp.

I All is lost spelar också skräp en stor roll. Det är en dumpad kinesisk kontainer full av sopor som driver på filmens hjälte och förstör hans båt och hans navigeringsinstrument och hans kontaktsystem med omvärlden. Liksom i Gravity har vi i All is lost att göra med dödliga sopor. Vårt eget avfall, dumpat i havet, eller i rymden, är dödligt. Ingenting är oändligt.

Men det är också "skräp" som en plastdunk, en plastpåse och slutligen papper som räddar vår hjälte i All is lost. För den som har Robinson-överlevar-genen kan allt återbrukas och förvandlas till något nyttigt.

 

Manus och regi: J.C. Chandor

Medverkande: Robert Redford

USA, 2014

Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.