fredag 18 juli 2014

FILM: Nebraska --- Små nyanser, stort skådespeleri, storslagna vyer, ännu större hjärta


På jakt efter en miljonvinst ...
Eller på jakt efter försoning?


 

 

Nebraska är en svartvit film som förlitar sig på små nyanser hos skådespelarna och storslagna vyer av det amerikanska landskapet.

Det påminner om de där amerikanska fotograferna som åkte runt och fotograferade landsbygden innan det försvann: åkrar och lador, höbalar, raka rader med skörd, folk med fårade ansikten som sitter på sina verandor.

Det är inte så mycket dialog som att ansiktena talar. Om ett hårt liv.

Bruce Dern spelar en man som verkar vara senil och alkoholiserad --- han är övertygad om att han vunnit en miljon dollar. Det har ju stått det. I ett brev. Men han har inte vunnit en miljon dollar. Det är ett reklambrev för att motivera --- eller lura --- människor att köpa tidningsprenumerationer.

Att gamla människor faktiskt gått på detta har hänt --- och de har åkt till tidningen för att få ut sina pengar, för att de är rädda att deras miljon dollar kan komma bort i posten.

Derns karaktär vill inte skicka brevet för det kan komma bort i posten. Den yngste sonen erbjuder sig att skjutsa honom. Vare sig mamman eller den äldre brodern förstår beslutet. Det är ju uppenbart att det inte finns någon vinst. Och varför slösa energi på pappan, som förstört deras barndom med sin alkoholism?

Under resans gång, som går över deras hemtrakter, lär sig sonen att pappan varit krigsveteran i Korea, farfar i sin tur var alkoholist och slog pappan, pappan har alltid varit snäll och hjälpt folk, vare sig de kunnat betala eller inte. Därför har han inte nu många besparingar.

Till slut när pappan konfronteras av sonen varför det är så viktigt med pengarna visar det sig att det är för att han ville ha pengar att lämna i arv till sönerna --- han har ju inget att ge dem.

Själv vill han bara ha en "truck" och en "air compressor".

De kommer fram till tidningen. Det finns inga pengar. Han får bara en gratis keps som det står "prize winner" på. Sonen köper en truck och en "air compressor" och pappan får köra ett ärevarv i sin gamla hemstad. Segern är total. Texten på kepsen stämmer. Vinnare.

De har vunnit i förtroende i sitt förhållande och de har allt de behöver. Det är bättre än någon lotterivinst!

 

Nebraska är ett amerikanskt mästerverk, helt i klass med romaner av Faulkner och dikter av Walt Whitman. Nebraska nominerades till sex Oscar och Bruce Dern belönades som bästa skådespelare på Cannes Film Festival.

 

 

Regi: Alexander Payne

Titel: Nebraska

Medverkande: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb m.fl.

USA, 2013

Universal Sony Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.