söndag 20 juli 2014

Tracy Letts En familj: August Osage County

Alla i familjen är olyckliga på olika sätt

Självmord eller olycka?Självmord eller olycka? Tracy Letts
En familj: August Osage County


Tolstoy filosoferade om att alla olyckliga familjer är olyckliga på olika sätt. Han kunde också ha tillagt att alla i den olyckliga familjen är olyckliga på olika sätt. Något som dramat i En familj illustrerar till fullo. Hemvändartemat är vanligt i litteraturhistorien och Tracy Letts historia om plötslig död, en begravning och tre systrar som inte kan hålla sams, är på ett sätt allmängiltig och på ett annat sätt typiskt amerikansk. Att lyckas är allt i Amerika, det är ju den amerikanska drömmen. Men ingen i familjen lyckas uppfylla den amerikanska drömmen och otrohet, oäkta barn, skilsmässor, självmord, cancer, alkoholism och drogmissbruk är sådant som man helst sopar under mattan så att familjen kan låtsas vara lite mer lyckad … Tills det inte får plats mer under mattan, och hemligheterna börjar flyga omkring fritt, som små dammpartiklar, och de nästlar sig in i alla konversationer.

En konfliktfylld historia på en konfliktfylld plats

- Varför lurade vi indianerna på det här? suckar Barbara när hon är på väg hem till sitt barndomshem.
- Folkmord verkar alltid som en sån bra idé när det pågår, kontrar den lakoniske maken, som sitter bredvid henne i bilen och ser ut över slättlandet.
Ingenting, ingenting, ingenting syns som en siluett mot himlen. Och de bara kör och kör och kör.
En familj är en berättelse som är full av bråk och konflikter så det är passande att scenen för det hela är August Osage County, slätterna, “the Midwest”. scenen för en av historiens stora konflikter. Indianerna drevs ihop på detta land för att det var ett värdelöst land --- senan hittade man olja där, och så var det plötsligt klippt för indianerna --- igen.

Smarta, välutbildade “lantisar”

Tracy Letts ansåg att man kan bli less på alla rika människor i New York och Los Angeles och att alla historier ska utspela sig där. Han ville skriva om folk på landet. Folk med utbildning. Hans egna föräldrar hade ju studerat och doktorerat. Hans morfar begick självmord - precis som Beverly i En familj - och efter det började mormor med pillermissbruk. Eftersom Tracy Letts själv var tio år när detta hände minns han inte alla detaljer, bara en del, men det blev en bra stomme att bygga på. Resultatet blev En familj - August Osage County och historien har gått på scener i USA för utsålda hus under en lång tid.
I En familj får man se något så ovanligt som välutbildade lantisar. Både Beverly och hans fru Violet är välutbildade. De var de första i sina respektive familjer som avslutade high school. Beverly har en stor boksamling, citerar T.S. Eliot, har arbetat som lärare och vunnit flera prestigefyllda litteraturpriser för sin diktning. Han är också alkoholist.
Familjen kommer hem till Violet eftersom Beverly saknas. Det visar sig att han har begått självmord genom att dränka sig. Fast mellansystern håller fast vid att det var en olycka…
Hemvändartema och tre döttrar med olika personligheter och en plötslig död … detta hela låter som Masjävlar, men faktum är att hemvändare över hela världen brottas med samma sak. Man kommer hem och faller in i gamla syskonroller. Vare sig man vill eller inte.
Lillasystern har stannat kvar på landet för att ta hand om sina gamla föräldrar. Pappan är alkoholist och mamman pillermissbrukare.
Mellansystern har med sig en ny flamma, Steve, som har en röd sportbil och ett stort förråd av hasch och som stöter på den äldsta systerns tonårsdotter. Och bjuder henen på hasch.
Den äldsta systern har med sig sin man, som hon egentligen separerat från (men vill inte prata om det), och en sur, emoaktig tonårsdotter.

Arvssynden går vidare

Den äldsta systern är den som är mest bitter --- och mest lik sin mamma. Under dramats gång lyckas hon alienera precis alla --- den tysta lilla systern, den positiva mellansystern, sin dotter, sin man, sin mamma --- till sist är hon helt ensam. Det är rätt tydligt att hon ärvt talangen för alienation från sin mamma som i sin tur ärvt den från sin mamma. Arvsynden går vidare.
En familj är som en rad av olika gräl-matcher. Det stora gruppspelet är begravningsmiddagen, när alla samlas för att gräla. Annars delar man upp sig i olika små gräl-grupper, i par eller i trianglar. Det ena avlöser det andra. Den äldsta systern grälar med sin man, ensam, med man och barn, som en trio, med sina systrar, som en trio, med en syster i taget, med sin moster, med sin mamma …

Sådan far, sådan son

De enda helt kärleksfulla scener som finns är mellan Charles (gift med Violets syster) och sonen lille Charles. Han hämtar sonen vid bussen och de säger utan baktankar eller tillgjordhet att de älskar varandra.
Ingen far har varit så stolt och glad över sin oduglige son sedan herr Markurell i Markurells i Wadköping. Men liksom i fallet med Markurells så är Charles inte far till lille Charles -- fast han vet inte om det.
Den andra kärleksfulla scenen som finns är mellan lille Charles och hans flickvän, kusinen Ivy (som betraktaren snart förstår är hans halvsyster) men denna kärlekssång avbryts snabbt av en mamma som grälar på lille Charles, en pappa som grälar på mamman och när han stormar ut avlöses det av att den äldsta systern kommer och grälar med sin moster.

Vem är rädd för Violet?

Det är mycket underhållande, alla människorna lyckas säga smarta säker hela tiden och Violet är bitskt rolig, den roligaste och bitskaste personen sedan Elizabeth Taylors karaktär i Vem är rädd för Virginia Woolf?
Det vore lätt att säga att Violet är elak. Men. När hon var ung, smart, snygg, vitsig rolig och välutbildad fanns det inga karriärmöjligheter för tjejer. Hon lade allt krut på sina tre tjejer. Och av dem har ingen något vettigt jobb eller någon lyckad relation. Besvikelsen är total, både över det egna livet och över döttrarnas liv. Blir det inte bättre än så här?
När det gäller själva dramat är svaret solklart: nej, det blir inte bättre än så här! Sorligt, rörande, ömsint och humoristiskt skildrar Tracy Letts en familjs sammankomst --- och sönderfall.
Bordbönen, gravallvarligt levererad av Charles, är bland de roligaste scenerna som gjorts. Just för att han är så ärligt när han ber och för att det blir så fel.
En familj handlar om livet på slätterna i USA --- konflikter som utspelar sig på en konfliktfullt mark --- men det är samtidigt en allmängiltig berättelse när det gäller hemvändartemat. Det går snabbt att falla in i gamla roller. Och ingen av de tre systrarna gillar egentligen varandra. Efter ett tag orkar de inte ens låtsas.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.