torsdag 10 juli 2014

Snabba Cash --- Livet Deluxe

Mer ”grit” och ”nordisk noir” än glassigt lyxliv!

The end of the gameThe end of the gameJens Lapidus
Snabba Cash Livet Deluxe
Serie: Stockholm noir
W&W, NF Egmont
Snabba Cash Livet Deluxe fungerar både som fristående berättelse och som grand finale på en trilogi. Det är så det ska vara: bra historier ska kunna stå på egna ben, samtidigt som det ska finnas en glädje i att återse gamla karaktärer.
Snabba Cash Livet Deluxe väver ihop tre sagor som klipps ihop på ett shortcuts-liknande vis. För de tre historierna skulle ha kunnat bli tre tillfredställande böcker eller filmer i sig, men när de läggs bredvid varandra ser man hur folk växlar mellan att ha huvudrollen i sina egna liv och biroller i andras. Biroller som ibland får förödande och dödliga konsekvenser för andra birollsinnehavare …
De tre huvudhistorierna bygger på myter och drömmar som är väl befästa både inom litteratur och film.
1) Den rättfärdige hämnaren, hjälten som sett en oförrätt som måste straffa sig - och huvuden ska rulla, liksom kronor och euron, även om han själv ska dö på kuppen.
JW är hämnaren som på grundligt Lisbeth Salander vis tänker ta både pengarna och livet från de som han ska hämnas på, och inte förrän i slutet blir det “duell i solen” och vi får höra hela mobilsamtalet som vi hört delar av redan i början av filmen.
2) ”Kung för en dag.” Att få allt man någonsin önskat sig – att få behålla det mer än en dag, det vore väl perfekt?
Jorge har haft drömmen att vara kung sedan barnsben. Och nu vet han hur han ska få den uppfylld: genom att genomföra den perfekta stöten, det största värdetransportrånet i Sveriges historia.
Heist-drömmen, den perfekta kuppen, har i sig blivit till en egen saga och en egen genre och vi som betraktare vet att inget är perfekt: för mycket pengar föder för mycket girighet och för många att dela på bytet kan avhjälpas bara på ett sätt.
3) Prinsessan och krigaren. Alternativt: Prinsessan och mannen av folket. Eller varför inte maffiadottern och hennes livvakt? Prinsessan i detta fall är en rikemansdotter som studerar juridik i Oxford och hon har all lyx man kan tänka sig. Hennes pappa är överhuvud för en av falangerna i den serbiska maffian, och hon faller för en svensk kille, som bara är pappans passopp, och som senare blir uppgraderad till prinsessans livvakt. Hon är inte snobbig av sig, hon faller för honom, han “groomas” till blivande svärson och de ska leva lyckliga tillsammans i alla sina dagar. Eller i alla fall tills någon upptäcker att han är polisens infiltratör i maffian.
Polisinfiltratören som förälskar sig i en av dem han ska bevaka ,ett slags omvänt Stockholmssyndrom, har också blivit en genre i sig, en genre som lovar både romantik och action.
Det här skulle kunna ha blivit en perfekt svensk film noir - “greed is not good” och alla har ihjäl varandra på slutet, ungefär som i en gammal isländsk saga. Men till och med Gudfadern trilogin hade överlevare, och på slutet av Snabba Cash Livet Deluxe räddas ett par personer mirakulöst till ett lyckligt liv tillsammans.
Inga andra får vare sig varandra eller ens sig själva. Prinsessan som förvandlas till maffiaboss tappar bort sig själv någonstans längs vägen och bevisar det gamla sägesättet att äpplet inte faller långt från päronträdet.
Lyckliga slut finns inte för de flesta av de som överlever Snabba Cash trilogin. De må ha fått många lyx-grejor längs vägen, men de har inte lyxen att vara fria.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.