fredag 18 juli 2014

Broken --- Allt kan gå sönder, överallt



Missa inte denna film!


Daniel Clay, Rufus Norris

Broken

Warner Bros.

 

Berättelser från England idag brukar tendera att handla om fattiga människor, utsatta människor, nedgångna platser, sociala problem, "estates" (hyreskomplex), ungdomar på glid, tonårsgraviditeter och grov mobbing --- vare sig det gäller Jacqueline Wilsons populära ungdomsböcker eller den framgångsrika This is England.

Men …. Broken handlar om rika, välbeställda människor som bor i ett fint område. Det här är ett England man inte brukar få se. Huvudpersonerna bor i stora tegelhus, två våningar höga, ingen behöver dela rum med någon annan, de har stora trädgårdar, bilar, studsmatta i trädgården och värsta, största platt-TV:n i vardagsrummet. Barnen går i privatskola och har snygga, dyra uniformer. Man har råd med inneboende barnpassning/hemhjälp om man vill ha det. Ändå blir detta till en historia om utsatta människor, om ungdomar på glid, om tonårsgraviditet, misstänkta pedofiler och mycket grov mobbing. Broken är en mästerligt berättad historia och den tänjer på alla klichéerna.

Även om Broken utspelar sig på ett område där det bor välbeställda människor, finns även här "broken homes" precis som historierna från "the estates".

Allting kan gå sönder överallt. Rikedom och bostad i ett fint område är ingen garanti för lycka eller trygghet, det ger ingen krockkudde mot livets tragedier.

Huvudpersonen kallas Skunk (vilket är ett smeknamn på Elsie), är elva år gammal och har diabetes. Hon har en pappa och en storebror och en hemhjälp/hushållerska som bor hos dem heltid. Mamman stack med en revisor och har inte synts till på åratal. En av grannarna, Mr Oswald är ensam pappa till tre flickor efter att hans fru dog. Enligt Mr Oswald är hans tre flickor små änglar som han måste beskydda. Alla andra har en annan bild av dem. Men Skunk förstår inte hur farliga de är förrän två av dem misshandlar henne grovt på väg hem från skolan.

 

Hela intrigen i Broken börjar just med en misshandel --- en som inte Skunk är utsatt för, men som gör djupt intryck på henne. Mr Oswald misshandlar en annan granne, en utvecklingsstörd tonårskille, Rick. Varför? Han tror att Rick har våldtagit en av hans döttrar.

Döttrarna ljuger, men att hans tre små änglar är mytomaner och mobbare av värsta kalibern är inget Mr Oswald någonsin överväger. Att anklaga folk för pedofili är en effektiv form av mobbing --- det fungerar även för att få en lärare, Mike, avstängd.

Mike är pojkvän till Skunks hushållerska. Skunk är också vän med Rick, den misshandlade tonårskillen. Skunk är modig nog att stå upp för vad hon vet är rätt --- precis som huvudpersonen i en bok som de läser i skolan.

Skunk är som ett ensamt ljus i en mörk värld. Någon som håller fast vid sina egna övertygelser. Ska det ljuset slockna, eller … ?

Som Mikes elever säger till honom under en lektion: "Berätta inte slutet!". Berätta inte om huvudpersonen överlever eller går vidare. Visst verkar himlen bra, men ska man inte stanna kvar och kämpa lite till?

Broken är en ovanlig berättelse, där fokus i intrigen flyttas hela tiden, och där tre välbeställda familjer i vackra tegelhus står i centrum. Men mest av allt är Broken en coming-of-age historia där huvudpersonen inte blir cynisk eller elak av allt hon utsätts för. Hon fortsätter på att tro på att godheten och kärleken kan övervinna allt och att alla som borde kommer att få varandra på slutet, även om slutet ligger långt bort i tiden. Skunk är en person som hela tiden växer och blir mer och mer fantastisk. Fast hon i grund och botten är en helt vanlig tjej med ovanligt mycket civilkurage.

Broken har blivit en prisbelönt film, utsedd till årets bästa film av British Independent Film Awards och Blur-sångaren Damon Albarn har komponerat originell musik till filmen. Debutanten Eloise Laurence spelar Skunk och Tim Roth hennes hårt prövade pappa - Roth fick ta emot aluminiumhästen på Stockholm filmfestival.

Broken är en hemsk men underbar berättelse, trots allt sitt mörker, allt hänger ihop som en svärtad version av Shortcuts, och denna historia är ingenting man vill missa. Dessutom får man uppleva ett helt annat England!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.