måndag 21 juli 2014

Monster och Vidunder

Det paranormala omger oss i alla kulturer, i alla tider

för alla som gillar fantasyför alla som gillar fantasyKristofer Gustafsson
Monster och vidunder
Semic
Monster och vidunder är en uppslagsbok för alla som gillar fantasy, sagor och legender, eller helt enkelt läsare som är intresserad av litteraturhistoria - eller kulturhistoria - i allmänhet.
Om sfinxer kan man t.ex. läsa att sfinxer härstammar från tre olika traditioner kring Medelhavet: Egypten, Mesopotamien och Grekland.
Den egyptiska sfinxen är macho och föreställer ofta en farao eller någon av de höga gudarna. Men i Mesopotamien och Grekland var sfinxerna kvinnliga - och bevingade. I Mesopotamien fanns ett sfinxliknande väsen som fungerade som skyddsväsen. Grekerna såg sfinxen som en enda specifik varelse, född av den tvehövdade hunden Orthos.
Den grekiska sfinxen sitter på en klippa och vaktar passagen till Thebe. Folk som vill passera ställs inför en gåta. Kan du inte svara så äter sfinxen helt enkelt upp dig.
Den lurige kung Oidipus lyckades lösa en sfinxgåta - vad som går på fyra ben, sedan på två ben och till sist på tre ben. Svaret är: en människa! Krypa, gå, gå med käpp … Oidipus löste gåtan, men det hade ju inte Oidipus mycket glädje av sedan. Men om han hade blivit uppäten av sfinxen så hade en av de mest kända tragedierna aldrig blivit!
Många monster och vidunder är sådana som vi kanske inte till vardags tänker på som sådana - för de ses som vackra i vår kultur. Som sjöfolk och sjöjungfrur. De europeiska sjöjungfrurna är släkt med de grekiska sirenerna, som kammar håret och sjunger förföriskt - och även den nordiske näcken är känd för sin skönhet - men i många delar av världen ser sjöfolk hiskeliga ut.
Till och med svin finns med som uppslagsord - och vildsvin är inte att leka med. I alla fall inte Det erymantiska vildsvinet som Herakles fick infånga som ett av sina tolv storverk.
Monster och vidunder är ett gediget hantverk, både när det gäller text och bild, som fungerar som en bra startpunkt som vem som helst som vill forska om världen s monster. Vare sig det gäller en Buddha staty som inte uppför sig, en vattenkatt eller vilka ärkeänglarna är, så kan du få mer information här .
Liksom alla eventuella släktskap emellan olika monster och vindunder – som hur gorgonerna är släkt med sjöfolket.
En guldgruva för alla som älskar onödigt nödvändig fakta om allt det där paranormala som har omgett oss i alla tider. Redan innan de gamla grekerna … Extra plus för att boken inte snöar in på västerländsks tradition, här finns även gott om monster från andra kulturer.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.