torsdag 17 juli 2014

Hjärta av damm --- Spökbarn behöver hjälp av levande barn på teaternMysrys för unga läsare!


Ingelin Angerborn

Hjärta av damm
Rabén & Sjögren


"Pjäsen var både spännande och rolig. Vi skrattade nästan hela tiden. Jag kunde inte fatta hur Mirjam hade fått ihop allting så perfekt. Och jag kunde inte fatta hur Nelli och Hilding kunde läsa sina roller så himla bra. Det kändes verkligen som om de var Siri och Simon på riktigt."

Det är en snäll spökhistoria. Men på slutet tycker ändå Bella att det blir lite läskigt. Fast den delen hör egentligen inte till pjäsen. Nelli, i rollen som Siri, har just bett spökena att visa sig, när det plötsligt bankar på dörren till salongen. Tre kraftiga bankningar. Sedan inget mer. Ingen kommer in, ingen säger något.

Huvudpersonen i Hjärta av damm, Bella, går en teaterkurs på Gamla Ekmanska Teatern på höstlovet. Alla säger att det spökar där, men det är väl bara sånt som man säger om gamla hus. Eller?

Men Bella är inte så rädd för spöken; hon är rädd för att inte vara bra, rädd för att inte känna någon på teaterkursen, rädd för att göra bort sig … Egentligen är det bästisen Tove som gillar teater. Och hon ville att de skulle gå en teaterkurs tillsammans. Och så åker hon själv bort till farmor och farfar och lämnar Bella ensam kvar. Fy, vad hemskt!

Men väl inne på teatern börjar Bella trivas. Hon får en huvudroll i pjäsen, hon får en pojkvän, Hilding, och en ny vän, Shirin. Nelli blänger däremot mest på Bella, men det visar sig att Nelli är synsk och ser en spökflicka, tolv år gammal, som hela tiden kretsar kring Bella. Hon vill ha tillbaka sitt halsband, som Bella har hittat i skogen och nu har runt halsen. Hon vill också ha en roll i pjäsen, som spöke, och det får hon till sist.

Hjärta av damm är en sådan där lagom läskig spökhistoria för unga läsare, med ett snällt spöke i huvudrollen, sådana som det finns rätt gott om just nu. Om man gillar böcker som Sorgfjäril, Glasbarnen, Silverpojken, Den magiska kappan och Flickan i spegeln så kommer man även att gilla Hjärta av damm. Just nu finns det många spökhistorier med snälla spöken, ofta barn, som behöver de levande barnens hjälp för att lösa ett mysterium eller ett problem. Det kan vara trevligt för barnet att känna sig stor och stark och behövd --- en räddare i nöden för ett annat barn --- som är hundra år äldre!

Flickan i Hjärta av damm dog 1914 och blev sedan en spökflicka. Hundra år senare får hon tillbaka vad hon hela tiden letat efter. Och Bella får visa att hon är modig --- och en bra skådespelare!

Ingelin Angerborn är specialist på genren "mysrys" för åldergruppen 9-12, och har många framgångsrika och älskade böcker bakom sig, bland annat Sorgfjäril. Hennes eget bästa läsminne är Enid Blytons Fem-böckerna, som hon slukade som barn. Och myste med. Och ryste lite grann. Fast i Fem-böckerna får spökena alltid en naturlig förklaring. Nu har Ingelin Angerborn flera böcker utgivna på samma förlag som gett ut Enid Blyton serierna på svenska --- så unga läsare har fått ännu fler böcker att mysa och rysa med.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.