tisdag 1 juli 2014

ABBA the Photo Book - 600 bilder att beundra


ABBA the Photo Book

- Den fantastisk berättelsen i 600 klassiska och unika bilder

 

 

Jan Gradvall, Petter Karlsson, Bengt Wanselius, Jeppe Wikström

ABBA the Photo Book

Förord av Agnetha, Björn, Benny och Frida

Max Ström

 

 

ABBA slog igenom stort år 1974 när de vann Eurovision Song Contest i Brighton. I år kan alltså ses som ett jubileumsår för ABBA, och de fyra gruppmedlemmarna har valt att komma ut med en hel del samlat bildmaterial. ABBA The Photo Book är den fantastiska berättelsen om ett av världen populäraste band, berättat i 600 klassiska och unika bilder. Förordet är skrivet av Agnetha, Björn, Benny och Frida.

 

Det här är deras eget fotoalbum  --- och klippalbum --- som de nu delar med sig av. Och här ser man inte bara ett band som blir ett av världens största --- man ser också ett nöjes-Sverige som ser helt annorlunda ut än det idag.

 

Inför den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest 1974 laddar ABBA med varm korv och pilsner. De kommer att vinna tävlingen med 302 poäng, nästan 100 poäng mer än tvåan, Lasse Berghagen. När det blev dags för Stickkan Andersons födelsedag så bjöds press och artister in till Stikkans hem. Hans favoritmat var varm korv och han bjöd alltid på det. En tradition som lever kvar efter hans död och när Polarpriset väl är utdelat så bjuds det på varm korv på Grand Hôtel som vickning. 

 

Gröna Lund. ABBA spelade här flera gånger och Pariserhjulet som syns i bakgrunden finns inte länge. Men ett ABBA museum finns i närheten, sedan 2013.

 

Dancing Queen. Låten specialskrev inte till Drotting Silvia, tvärtemot vad många tror, utan ABBA arbetade med den redan 1975. Låten skulle bli deras första Billboard etta. Benny och Björn blev så förtjusta när de kom på låten att de direkt tog hem för att spela den för sina respektive. Benny spelade den för Frida som grät av lycka: “Jag tyckte det var något av det bästa vi gjort.” Björn for hem och fann att Agnetha sov. Han spelade istället låten för sin syster. Om och om igen …

 

 

Fansen. En bild på ett australiensiskt fan som rest till Sverige och fick vara med i studion. Inställningen till fansen var lättsam och avslappnad och folk som ringde på hemma hos mamma och pappa Fältskog fick gärna be om dotterns autograf.

 

Pressen. Den amerikanska tidskriften Time skildrade under några dagar ABBAs vardagsliv. Bland annat följde man med Agneta och Björn in i en ICA butik i Stockholm -- där de ironiskt höll upp ABBA fiskbullar framför kameran!

Bandet ABBA träffade en muntlig överenskommelse med fiskkonservtillverkaren -- ja, de fick lov att heta ABBA -- men någon skriftlig överenskommelse har aldrig gjorts, vilket skulle vara anmärkningsvärt idag, och helt otroligt i USA. Man delar inte med sig av sitt namn hur som helst.

 

De privata bilderna är färre än de offentliga --- ABBA skulle alltid vara vackert och välsminkat. Man skulle inte ta bilder på dem när de tränade, för världen vackraste människor svettas inte.

 

Det finns också sena ABBA relatearade bidler. ABBA, representerat av Benny och Frida, väljs in i Rock ´n Roll Hall of Fame i  New York, den 15 mars 2010.

 

Den brittiska sångerskan Bonnier Tyler, som poserar med ABBA som vaxdockor på Madame Tussauds i Berlin 2013.

 

Premiären av Mamma Mia i Stockholm 2008 där alla fyra medlemmarna av ABBA trängs med musikalens ensemble på en balkong på Hotel Rival.

 

ABBA museet som öppnas på djurgården 6 maj 2013 . Catherine Johnson som skrivit manus till Mamma Mia musikalen anlitades för att göra manus till museet. Som Benny säger: “Vad vi lärde oss av musikalen är att story är allt.” Catherine Johnson intervjuade alla fyra i bandet och gjorde en story utifrån detta --- sedan fick de fyra läsa in utvalda repliker som publiken kan lyssna på i en audioguide. Museet har också en direkt uppkoppling till Bennys studio, där publiken kanske har turen att höra Benny spela live.

 

De senaste porträttbilderna är från 2013. Frida och Benny i Bennys studio på Skeppsholmen.  Björn i sitt hem i Stockholm.  Agnetha i den klassiska studion  Abbey Road  i London, i samband med lanseringen av hennes album A, som släpptes våren 2013.

 

ABBA finns fortfarande. De träffas och tar beslut om ABBA relaterade frågor, bland annat om hur katalogen ska användas.

-Men någon återförening blir det inte, säger Björn.

-Man ska aldrig säga aldrig, säger Benny.
 
ABBA the photo book ger en intressant bild av ABBAs arbete i studion. Fotostudion. För även där föddes ABBA-succén --- inte bara i skivstudion.
 
Detta är en måste-ha bok, inte bara för de som är intresserade av musik, utan även för de som är intresserade av design och marknadsföring. Hur en slipsten ska dras har inte förändrats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.