torsdag 17 juli 2014

Tokarev- Ett eftertänksamt drama om dålig karma

Tokarev med Nicolas Cage

 

Paul Maguire (spelad av Nicolas Cage) var en gång i tiden en av de mest framgångsrika i ett kriminellt gäng --- men det var länge sedan. Nu är han en affärsman som fotograferas med borgmästaren vid sin sida och han uppmanar sin dotter att plugga klart innan hon tar över kompisar. Och när han köper en present till henne visar det sig vara en bok hur man pluggar till högskoleprovet. Som hon inte ska göra förrän nästa år.

En kväll när Paul är ute och äter en god middag med sin nya fru (dotterns mamma har dött i cancer) får han ett fruktansvärt besked: dotterns båda killkompisar berättar att dottern har blivit kidnappad av män med pistoler. Deras beskrivning är vag, de vet inte hur männen luktade, vad de pratade för språk eller vad de hade för vapen.

Paul har inte mycket att gå på. Men Paul samlar ändå ihop sina gamla kumpaner och börjar leta efter dottern. Hon hittas död, skjuten i huvudet av en Tokarev. Ett favoritvapen hos den ryska maffian.

Pauls gamle boss, spelad av Peter Stormare, ber Paul att inte rota vidare. Men Paul kan inte sluta rota, även om det kommer att kosta honom och hans vänner livet måste han få veta vad som har hänt …

Men i sin iver att jaga efter den ryska maffian glömmer Paul 95% regeln. 95% av alla mördade kvinnor i USA har blivit mördade av sin man eller pojkvän. Och alla har inte sällskap med ryska maffian.

Tokarev marknadsförs som en actionfilm med femtonårsgräns, men den är egentligen mer som ett eftertänksamt drama. Visst är det mycket här som är våldsamt, men det är lätt att följa intrigen och den röda tråden och se hur allt hänger ihop. Karma. Alla har sina spöken på vinden!

Regi: Paco Cabezas

Titel: Tokarev

Medverkande: Nicolas Cage, Rachel Nichols, Max Ryan, Peter Stormare m.fl

USA, 2013

Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.