torsdag 28 september 2017

Adrian Mole har betytt SÅ MYCKET - Tre humorister om unga och identitetTed Forsström,  Kaj Korkea-Aho, Åsa Asptjärn på Bokmässan i Göteborg 2017. Foto B Graham.Ted Forström,  Kaj Korkea-Ahooch Åsa skriver alla humoristiskt för unga läsare.

ZOO - Virala genier av Ted och Kaj är en ny Berts Dagbok.


Kaj och Ted är också ett par av gästerna från Finland (Bokmässetema Finland 100 år).
Det är en mailroman mellan två bästa vänner som försöker hålla kontakten.


När Atlas börjar åttan har bästa vännen Elliott precis flyttat utomlands. I skolan tycks det mesta annat också ha förändrats - Justus har blivit kändis genom virala videoklipp och Tessie har genomgått en otrolig pubertet. Nya elever har börjat på klassen - den coola Sarah-Li och en utbyteselev som inte ens lärarna verkar veta om är kille eller tjej. Bland allt det nya är Miniturken med sin diabetes det enda konstanta, Atlas ständige följeslagare.

Boken är utgiven på finska Förlaget och den är verkligen kul, rekommenderas för alla unga läsare som gillar Dagbok för alla mina fans, Berts dagbok och Sune-böckerna!

Åsa är liksom Ted och Kaj också en del av en känd humorduo (fast det inte syns på bilden --- hennes andra hälft satt nämligen i publiken!) Men till skillnad från Ted och Kaj skriver hon själv, om killen Emanuel Kant. Man förstår att killen är "a very troubled young man", med ett sådant namn ... (Det anspelar på den grubblande filosofen Immanuel Kant, om ni nu har missat det ...)


Del tre i serien om Emanuel Kant heter Rimligt lyckade ögonblick. Ja, Emanuels filosofiska huvud svävar fortfarande i molnet.
Liksom ZOO handlar även denna bok om en kille som känner sig ensam och försöker hitta sig själv.


Ny termin, ny skola och nya vänner. Emanuel har alla chanser att omdefiniera sig själv. Men vem är han? Och kanske mer relevant, vem borde han vilja vara?

"Med Emanuel Kent Sjögren har Åsa Asptjärn skapat en sanslöst skön antihjälte, ett svenskt svar på Sue Townsends klassiker om Adrian Mole." fastslog förlaget i ett citat.

Adrian Mole som var förresten också det som inspirerade Sören Olsson och Anders Jacobsson till  att skriva Berts dagbok. Deras mål var att göra en svensk Adrian Mole. (Jag vet, jag har frågat dem.)

Och Berts dagbok inspirerade Ted och Kaj till ZOO ... De framhöll Berts betydelse för deras utveckling (både när det gäller läsning och humor) när de var på Bokmässan.

Vad gör det Attilla och Emanuel till? Litterära kusiner? Sysslingar? Pysslingar?

Nåt är de i alla fall! Ekollon som fallit från samma (släkt-)träd ...

Den brittiska författaren Sue Townsend har betytt mycket för svensk (och finlandssvensk) ungdomslitteratur och humor!

Och hon är inte ens klassad som barn/ungdomsboksförfattare. ;DInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.