onsdag 6 september 2017

Sjörök - Sagolik spänning som snabbt drar ner dig under ytan

Författarna till Djupgraven och Sjörök - Viveca Sten och Camilla Sten. Foto: Belinda Graham.

Sjörök - Sagolik spänning som snabbt drar ner dig under ytan

Camilla Sten, Viveca Sten
Sjörök
ISBN: 9789163896330
Bonnier Carlsen

Sjörök är liksom Djupgraven en historia av gammal sagostam, som har förmågan att förtrolla och trollbinda sina läsare, samtidigt som man rör sig i en högst verklig och realistiskt tecknad skärgårdsmiljö, befolkad av trötta skolbarn, gamla skärgårdsoriginal och vanliga arbetande människor, såväl som hiskeliga havsvidunder och skräckinjagande monster.

En bok att längta efter

Äntligen är den här! Uppföljaren till Djupgraven har dykt upp, Sjörök, den "svåra andra boken" i trilogin! Som jag har väntat och längtat - och inte förgäves! Del två levererar allt vad del ett utlovade och mer därtill! Den här serien har redan seglat upp som den absolut bästa svenska diskbänksfantasy-serien, där författarna har absolut gehör både för "diskbänken" (alltså det vardagliga, med allt från skolplikt till miljöförstöring) och fantasyn, som är baserad på gammalt skärgårdsskrock och svensk folklore. Nu, i Sjörök, har den oemotståndliga hjältinnan Tuva fått en mycket farligare och smartare antagonist än sjöormarna i Djupgraven. Men den verkligt stora striden pågår inuti Tuva, osynlig för det mänskliga ögat.

Bara en historia är värd att berätta

Det finns egentligen bara en historia som är värd att berätta, en historia som allt i världslitteraturen egentligen handlar om: Vem Är Jag? (I alla fall enligt lektionen i engelsk litteratur i slutet av The Amazing Spider-Man!).

Det är därför sagor, myter, legender, superhjältar, fantasy och så vidare aldrig helt förlorar sin lockelse - gåtan lever kvar.

Även om det finns gott om spektakulär action i Sjörök så pågår den stora och viktiga kampen inuti Tuva, den kampen där hon försöker ta reda på Vem Hon Egentligen Är. Det kan vara nog så knepigt för en vanligt tolvåring på väg in i puberteten, men Tuva har fått reda på att hon är adopterad. Hon är inte en vanlig människa, hon är en bortbyting från havsfolket.

En farlig sanning

I sitt sökande efter sin egen identitet utsätter Tuva både sig själv och omgivningen för extrem fara. Tuva vill veta om det finns fler som hon, om det finns eller har funnits andra bortbytingar, vad som hänt med hennes folk havsfolket och vad som hänt med den första Tuva. Om havsfolket har för vana att byta barn med människorna - hur har då andra bortbytingar klarat av att leva bland människor utan att bli utstötta och mobbade?

Ensamheten går som en röd tråd genom både Djupgraven och Sjörök - i Djupgraven uppstår en bräcklig vänskap mellan Tuva och Rasmus, i Sjörök verkar den helt ha gått i kras. Tuva är ensam igen, men denna ensamhet är ännu värre än den gamla vanliga ensamheten, nu när hon har fått smak på hur det är att ha en verklig vän. Innan visste hon inte ens vad hon saknade.

Äventyret drar ner dig under ytan

Någon verkar vilja använda Tuva som ett verktyg för att förgöra människorna - men kan hon verkligen göra så mot sin adoptivfamilj? Är blod tjockare än vatten även när det gäller övernaturliga varelser, som en dotter av havsfolket? Eller ska Tuva istället välja att bli människornas beskyddare, trots att hon egentligen mer eller mindre avskyr alla på sin skola?

Det är stora frågor som Sjörök tar upp, man är med Tuva hela vägen och hennes Vem-Är-Jag-sökande är hjärtat som driver den effektiva mysteriemotorn i detta hänförande äventyr.

Sällan har svensk folklore använts så smart, så effektivt, så förföriskt.

Det här är ett äventyr som man bara dras in i, man vill vara med Tuva i hennes värld, bara sjunka in i den här boken och aldrig komma upp till ytan igen!

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.