söndag 3 september 2017

FILM: And Then There Were None - Agatha Christies största mästerverk i den bästa filmversionen!

Vet ni vad, det är någon som slår sönder rekvisitan så fort vi vänder ryggen till !!!


Regi: René Clair
Originaltitel: And Then There Were None
Medverkande: Barry Fitzgerald, Walter Huston, Judith Anderson, Louis Hayward, Roland Young, June Duprez, Mischa Auer, C. Aubrey Smith, Richard Haydn m.fl.
USA, 1945
Studio S Entertainment, Rapid Stream Media


And Then There Were None 


- Succéfilmen efter deckarklassikern som sålt över 100 miljoner exemplar!


En fantastisk ensemble i en av tidernas bästa thrillers - så kan man sammanfatta And Then There Were None.

René Clairs mästerliga filmversion av Agatha Christies världsberömda detektivroman är den första och enligt många den bästa filmatiseringen av Tio små negerpojkar (Ten Little Indians) från 1939. Upplägget är enkelt. Tio personer bjuds in till en lyxvilla på en öde ö. Ingen vet vem som har bjudit dem. Det finns inget sätt att ta sig därifrån. Det finns ingen annan på ön. Plötsligt mördas en av gästerna. Och så var de bara nio kvar. En av dem är mördaren. Spelet kan börja.

Grym barnkammarramsa i stilbildande Agatha Christie


“Tio små tennsoldater åt supé i Rio. En satte i halsen, och så var de bara nio …”

And Then There Were None ...
utnyttjar optimalt “det slutna rummet” och de klaustrofobiska känslor som förstärks av ond bråd död på en öde ö, som blivit helt avskuren från omvärlden. Denna klassiska, obehagliga deckare från 1939, i stilsäker filmatisering från 1945, utklassar både Flugornas herre och vintage Robinson när det gäller att väcka olustkänslor.

Agatha Christie lät sig ofta inspireras av klassiska morddramer --- redan de gamla grekerna kunde leverera en familjetragedi med mord i anrättningen --- men även av barnkammarramsor. Vilket i och för sig inte låter speciellt mordiskt, men många engelska barnkammarramsor, så kallade “nursery rhymes”, är väldigt grymma.

Bödeln kommer och hugger av dig huvudet

Den brittiska varianten av Bro Bro Breja slutar med att bödeln kommer och hugger av dig huvudet. I Three Blind Mice får tre möss sina svansar stympade. Five Little Pigs kan gå till slakt och skrika hur mycket de vill. Three Blind Mice förekommer i Agatha Christies prisvinnande pjäs The Mouse Trap (som är den pjäs i världshistorien som spelats under längst tid). Barnkammarramsan Five Little Pigs finns med i Hercule Poirot klassikern med samma namn.

Alla är mördaren


Tio personer befinner sig på en öde ö. De blir isolerade, och de dör, precis som det förutspås i barnkammarramsan. Att ramsan är känd, och att det hela tiden förutsägs hur nästa offer ska dö, förtar inte spänningen utan ökar den istället. Barnkammarramsan har samma funktion som oraklet i ett gammalt grekiskt drama: går det att undkomma sitt öde, eller är allt förutbestämt? Men här är det inte gudarna som straffar människorna för deras hybris, människorna straffar sig själva. Frågan är: Vem i sällskapet är mördaren eller finns det någon mer på ön än de tio utvalda offren, någon som vi inte ser? Men man kan också tolka romanen som att alla tio i sällskapet är mördaren, eftersom alla någon gång i sitt liv gjort sig skyldig till mord av något slag. I vissa fall skulle det ha rubricerats dråp, i andra fall överlagt mord. Men vem är mördaren på den öde ön? Eller rättare sagt (för att parafrasera en annan känd barnkammarramsa): Vem är bödeln?

Alla ljuger, av olika anledningar

And Then There Were None är en blandning av skräck, psykologisk thriller och pusseldeckare. Det här är en av Agatha Christies mest kända romaner och en av världens mest sålda romaner alla kategorier och den har givetvis blivit stilbildande. Den svenska deckardrottningen Maria Lang gjorde tidigt sin egen version i Mördaren ljuger inte ensam, där folk stryker med på en isolerad svensk ö under en blöt midsommarhelg.

Ett annat slut på ramsan


Agatha Christie har även själv skrivit en annan version av And Then There Were None --- teaterpjäsen, även den en succé. Men där går inte den sista personen och hänger sig. Det finns nämligen ett alternativt slut på den klassiska barnkammarramsan: de två sista överlevande gifter sig, “och så var det ingen kvar“. Om detta är ett mer eller ett mindre grymt slut än hängningen, för att se till att “ingen” finns kvar, kan man filosofera om.

Det här är en utsökt film och en av de allra bästa filmatiseringarna någonsin av Agatha Christies verk. Den får inte bara fram det rysliga utan även det roliga och humoristiska, som alltid finns med i Agatha Christies författarskap. Även om det ibland är en mycket mörk humor!


Belinda Graham


Här är ramsan som används i filmen ... lägg märke till att Devon nämns i den här texten - Agatha Christies hem-landskap (hon är född och uppväxt i Torquay) och det är även det landskap där den här filmen är inspelad.

Ten little Indian boys went out to dine;
One choked his little self and then there were nine.
Nine little Indian boys sat up very late;
One overslept himself and then there were eight.

Eight little Indian boys travelling in Devon;
One said he'd stay there and then there were seven.
Seven little Indian boys chopping up sticks;
One chopped himself in halves and then there were six.

Six little Indian boys playing with a hive;
A bumblebee stung one of them and then there were five.
Five little Indian boys going in for law;
One got in Chancery and then there were four.

Four little Indian boys going out to sea;
A red herring swallowed one and then there were three.
Three little Indian boys walking in the zoo;
A big bear hugged one and then there were two.

Two little Indian boys sitting in the sun;
One got all frizzled up and then there was one.
One little Indian boy left all alone;
He went and hanged himself and then there were none.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.