måndag 4 september 2017

Hos jätten i höga berget - Gammal folksaga i ny tappning

Hos jätten i höga berget 
- Gammal folksaga om jättar och flöjtmusik

Hamdi Özyurt
Hos jätten i höga berget
ISBN: 9789188453082 
Storge Förlag

Jättar är tragiska karaktärer i gamla folksagor, det finns många fördomar mot dem och många jättar har fått lida för detta och har blivit isolerade och dömda till ensamhet - som Roald Dahls BFG (Big Friendly Giant), J.K. Rowlings tragikomiske Hagrid och Ulf Starks missförstådde Åskan.

Fördomar mot den som är annorlunda

Åskan handlar i och för sig inte om "en riktig jätte" men temat med fördomarna mot den som är lite annorlunda (och därmed blir isolerad och dömd till ensamhet) är detsamma. När barnen till sist övervinner sina fördomar blir de vänner och jätten behöver inte var ensam längre.

Med spänning öppnar man Hos jätten i höga berget ... och upptäcker att barnen i historien inte alls är någon Ulf, Harry eller Sophie, någon med förmåga att nå fram till jätten i höga berget. Istället luras jätten med en säck, där dess baby stoppas ner, och bankas sönder och samman med en knölpåk. Mot den bakgrunden är det inte konstigt om jättar föredrar att vara ensamma eller om de i sin tur får fördomar mot människor.

Musik kan förtrolla 

Eftersom en av ungarna har en flöjt väntar man sig att den ska användas på något sätt, till exempel för att spela musik för jätten (jättar gillar musik och blir snälla av musik, det temat var med även i Åskan) men flöjtmusik används aldrig i handlingen. Flöjtens enda roll är att komma bort och bli hittad igen. Det är tydligen ingen trollflöjt.

Belöning för rådighet och fördomsfrihet

Brukar inte gamla folksagor ha någon sensmoral om att det lönar sig att vara snäll mot gamla och sjuka och fattiga och fula och alla möjliga djur och .... ja, alla som är lite annorlunda? Sedan blir hjälten belönad med pärlor eller guldägg eller en ko (vilket verkar mer praktiskt än guld och pärlor om man är hungrig). Man väntar på en twist någonstans, att det ska löna sig med snällhet och empati och att hjälten ska få någon slags belöning, men det kommer aldrig. 

Barnen i den här boken får gå hem tomhänta.

BG
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.