tisdag 5 september 2017

FILM: Power Rangers - The Breakfast Club med gamla superhjältar

The Breakfast Club utklädda till Twist Konfekt.

Regi: Dean Israelite
Titel: Power Rangers (2017)
Manus: John Gatins
Medverkande: Dacre Montgomery, Naomi Scott, R.J. Cyler, Ludi Lin, Rebecca Gomez, Bryan Cranston, Elizabeth Banks m.fl.
USA, 2017
Nordisk Film

Den stora rebootjakten på gamla filmer och tv-serier fortsätter med 1990-talsfenomenet Mighty morphin Power Rangers, modellerad på japanska Super Sentai. Nya Power Rangers anknyter till 1980-talsnostalgin från populära TV-serien Stranger Things.

Ramhandlingen är hämtad från high school klassikern Breakfast Club (1985), och den 90 minuter långa prologen innan femmannagänget av outsiders blir både mighty och morphin är överdrivet lång.

Australiern Dacre Montgomery (känd från Stranger Things) spelar den väldigt gamle tonåringen Jason, lovande quarterback som ställer till det, förses med fotboja, och placeras i en kvarsittningsklass. Där träffar han några andra ungdomar som också ställt till det för sig. Detta fem-gäng påminner om John Hughes filmen The Breakfast Club.

En natt råkar de fem hamna i en underjordisk grotta, där det funnits ett gömt rymdskepp i 65 miljoner år. I grottan finns även rymdvarelsen Zordon (Bryan Cranston) och hans comic relief-robot. Jason och hans fyra nya kompisar visar sig vara utvalda. De ska bli de nya Power Rangers, som ska ta vid där Zordon misslyckades - för alla dessa miljoner år sedan.

Elizabeth Banks spelar den synnerligen onda Rita Repulsa (ett idiotiskt namn på en överteatralisk skurk), som är ute och samlar guld, för att kunna ge liv åt ett jättemonster av just guld. Jason och hans team har fått superkrafter, men de vet inte hur man slåss mot monster - och framför allt kan de inte förvandla sig till de färgglada Power Rangers. De måste träna och träna, och till slut är de nära att ge upp - men då kommer de förstås på hur man gör för att förvandla sig.

Det tar nittio minuter innan Jason och gänget äntligen förvandlas till Power Rangers och rycker ut -

Det är ALLDELES för lång tid att vänta på superhjälteaction!

James Bond brukar göra något coolt och livsfarligt redan innan förtexterna!

Filmen varar två timmar och fyra minuter! Känns som fyra timmar och två minuter.

Med tanke på målgruppen, borde teamet vara klara för action efter max tjugo minuter, helst snabbare, och filmen borde klara av sin story arc på en och en halv timme.

I TV-serien Power Rangers klarade de av tio gånger mer handling (och karate!) i ett TV-avsnitt än vad den här filmen gör.

Största attraktionen med Power Rangers var att den var töntigt rolig och glad på något sätt - med sina taffliga japanska kampsportsklipp och sin knäppa action.
Den här filmen är inte det minsta roligt det ska vara tydligt att tonåringarna LIDER av oket att vara superhjältar de är inte alls GLADA och de ska INTE HA KUL.

"Dark and brooding" är något som sprider sig bland superhjältarna. Först var det mest Batman. Men alla i X-men lider ju av att vara annorlunda och speciella. För att inte tala om The Fantastic Four. Till och med Spiderman och The Amazing Spider-Man grubblade över sitt ansvar.

Nu får inte ens Power Rangers vara glada och roliga!

Den ende som går emot trenden är den nye lille Marvel-Spiderman i Homecoming.

Gissa vad som gick bäst på bio. Glad Spiderman eller tonårsangst Power Rangers?

(Spiderman blev den framgångsrikaste superhjältefilmen - Power Rangers blev en Box Office Bomb).

En del av reklamen för filmen gick ut på att Power Rangers var den första filmen med en autistiskt superhjälte och en LGBTQ karaktär. FEL! Det finns så måna LGTBQ vibbar bland Marvels superhjältar och autistisk superhjälte? Ben Affleck har gjort en i The Accountant. Och en i Batman. Sedan har vi också Sherlock / Doctor Strange ...

Felet med Power Rangers är att när de gick på TV hade de inte mycket konkurrens. NU när de ska marknadsföras på bio finns så mycket mer superhjältar, marknaden är översvämmad av dem.

Barnen har roligare superhjältefilmer att välja bland som Marvels barnvänliga Ant-Man, Spiderman Homecoming, Guardians of the Galaxy (som vågar vara rolig!), Wonder Woman och The Lego Batman Movie.

Att vänta på att se Power Rangers bli Power Rangers i nittio minuter medans huvudpersonerna lider av tonårsangst ... Det är helt enkelt "too little, too late".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.