måndag 4 september 2017

FILM: Going in Style - Charmig remake av gammal komediklassikerRegi: Zach Braff
Titel: Going in Style (2017)
Medverkande: Michael Caine, Morgan Freeman Alan Arkin, Joey King, Matt Dillon, Christopher Lloyd
Ann-Margret m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.


Going in Style är en charmig remake som lever stort på sina tre stjärnor: Michael Caine, Morgan Freeman och Alan Arkin.

De tre spelar de gamla kompisarna Willie, Joe och Al som bestämmer sig för att ta saken i egna händer när deras pensionsutbetalningar fryser inne. För att kunna betala sina räkningar, behålla sina hus (vars lån banken mäter ut) och hjälpa nära och kära bestämmer de sig för att riskera allt och råna banken som roffat åt sig deras pengar.

Originalet Going in Style är en klassiker med komikern George Burns i huvudrollen och det är fortfarande en kritikerrosad och sevärd komedi. (Rånarna i de filmen klär ut sig till Bröderna Marx - festligt om man tänker på Marxism som ett sätt att omdistribuera pengar, liksom en komedi-skola!)

Vad som är intressant är att verkligheten idag motiverar en remake - fler människor än någonsin är förbannade på bankerna och välfärdens nedskärningar.

Filmen ligger helt rätt i tiden.

När jag först hörde om filmplaner gällande en pensionärsliga som ska råna banker tänkte jag direkt på den svenska succé-serien Kaffe med Rån - romantrilogi av den begåvade Catharina Ingelman-Sundberg - men den har inte filmats än - tyvärr! - för det är coola bankrånardamer med i den serien! (Det är tre damer och två herrar med i ligan - jämställt alltså!)

De tre bankrånarna - alla gubbar - i filmen Going in Style tar bara vad de själva behöver, resten ger de till välgörenhet, ett ställe som ger mat till äldre som har det svårt, ett ställe som räddar hemlösa och övergivna husdjur och så vidare.

Filmen fungerar fint som familjefilm, det finns också många minnesvärda barnskådespelare med i filmen och en bra generationsspridning på rollerna - man funderar som hastigast varför sådana här filmer inte görs oftare. Alltså inte bankrånarfilmer utan filmer där alla huvudrollsinnehavare inte ser ut som om de vore 20 år (eller eftersträvar att se ut som om de vore 20 år).

Handlingen är en udda kombination av ett riktigt samhällsproblem och osannolik kuppkomedi. Det finns en ädel ambition att berätta om hur de äldre vanvårdas i samhället, men snart kommer man in på action och heist-film istället, till glad, jazzig musik och trion klär ut sig till The Rat Pack. (Inte ritktigt lika coolt som presidentmaskerna i Point Break, men lite extra kul med tanke på att filmbolaget Rat Pack är ett av loggorna som kommer upp i början av filmen).

Men det finns det gott om hjärta och värme, mest tack vare den proffsiga huvudrollstrion. Caine, Freeman och Arkin som har fin personkemi.

Svenskintresse: Ann-Margret har den största kvinnliga rollen i filmen (som Arkins karaktärs kärleksintresse).

Kul att notera: Theodor Melfi som skrivit manuset till Going in Style Oscarsnominerades för ett annat manus om en trio, nämligen de tre kvinnliga NASA-matematikerna i Dolda tillgångar.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.