lördag 9 september 2017

FILM: Silence - Mästerverk av Martin Scorsese - igen!

Andrew Garfield och Yôsuke Kubozuka i Martin Scorsese filmen Silence.

Regi: Martin Scorsese
Titel: Silence
Manus: Jay Cocks och Martin Scorsese, baserat på romanen Silence av Shūsaku Endō
Medverkande: Andrew Garfield, Adam Driver, Ciarán Hinds, Liam Neeson, Yôsuke Kubozuka m.fl.
USA, 2016
Noble Entertainment

Gud må höra bön - men håller väldigt tyst när det gäller att svara!

Martin Scorsese har levererat så många mästerverk under sin karriär att man knappast borde bli förvånad. Men här är han igen - och återigen med något helt annorlunda än vad han gjort tidigare.

Andrew Garfield är lysande i huvudrollen som en wannabe-Jesus-Christ som reser till Japan för att frälsa de stackars japanerna, flankerad av en lika utmärkt Adam Driver.

Garfield och Driver spelar ett par jesuitpräster som självmant ger sig iväg till Japan någon gång på 1600-talet, just när den japanska överheten bedriver religiösa utrensningar.

Filmen är baserad på en känd japansk roman (som också heter Silence i engelsk översättning) som filmats två gånger tidigare (den som är road kan jämföra denna film med den förra japanska versionen).

Massutrotning av kristna i Japan

Romanen i sin tur är baserad på verkligheten. En gång i tiden fanns det massor av kristna i Japan, men 300 000 (eller fler) torterades och avrättades när buddhisterna drev igång religiösa utrensningar på 1600-talet. (300 000 kanske inte låter så mycket idag, men världens population var inte så stor som idag på 1600-talet). Utrensningen gick till historien som den japanska inkvisitionen.

Har du någon gång trott att buddhister var trevliga och fredsälskade vegetarianer som inte gör en fluga förnär, se den här filmen och du kommer att ändra åsikt för gott.

Det här är alltså som en japansk holocaust, i ledningen sitter en japansk Hitler som lika nitiskt är ute efter alla kristna, precis som Hitler var ute efter alla judar.
Det finns många holocaust filmer, inte många om utrensningen av kristna.

Liam Neeson gör en liten biroll och man börjar osökt tänka på Schindler's List - som verkar som en feel-good film jämfört med detta.

Ingen Schindler's List, ingen fungerande white saviour

Förmodligen för att man i Schindler's List, liksom i så många holocaust filmer fokuserar på de överlevande. Så får man till en feel-good film mitt i allt eländet.
Här finns ingen feel-good. Massor av oskyldiga japaner korsfästs, torteras, bränns på bål och utsätts för allehanda grymheter. De kristna utrotas effektivt, och här kommer ingen Schindler med någon listig lista och räddar dem.

Adam Drivers karaktär tillhör också de som blir dödade i utrensningarna.

Det här är ett slags white saviour film, där filmen koncentrerar sig på de vita amerikanerna eller européerna (de spelar ju portugiser) som kommer till de stackars "vildarna" någon annan stans i världen, för att rädda dem och frälsa deras själar.

Det är bara det att detta utvecklas till en white saviour film där ingen räddas. De båda jesuitprästerna lyckas inte ens rädda sig själva.

Och resten är tystnad.


Belinda Graham

Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-15/ovrigt-kat-18/20409-japans-gomda-kristna-kakure-kirishitan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.