tisdag 12 september 2017

FILM: Before the Flood - Leonardo di Caprios mest skrämmande film någonsin

Leonardo di Caprio påpekar för Barack Obama hur viktigt det är att göra något åt klimatförändringarna - NU!


Regi: Fisher Stevens
Titel: Before the Flood
Medverkande: Leonardo di Caprio, Elon Musk, Al Gore, Gregory Mankiw, Barack Obama, Påven, en isbjörn, ett gäng orangutanger, ett döende korallrev m.fl.
USA, 2016
National Geographic
Fox-Paramount


Before the Flood är Leonardo di Caprios bästa och viktigaste film någonsin och den mest skrämmande!
Hela Jorden står inför en Titanic-liknande-katastrof och vi kommer alla att drunkna!

I alla fall om Artkis och Antarktis och Grönland och alla glaciärerna smälter bort.

Vad har hänt sedan 
An Inconvenient Truth?

Om du inte sett Before the Flood så undrar du kanske vad den Oscarsbelönade Leonardo di Caprio och hans tillika Oscarsbelönade regissör Fisher Stevens (tillsammans med massor av kända producenter och exekutiva producenter, bland annat Leos favoritregissör Martin Scorsese) har att komma med som inte Al Gore redan har sagt i den omsusade och omdebatterade filmen An Inconvenient Truth.

I korthet:
1) "Global warming" har bytt namn till "Climate change" - vilket är bra, för alla kommer inte att få varmare väder. (I Sverige kommer det att bli kallare, eftersom golfströmmen påverkas).
2) Klimatförändringarna går mycket, mycket fortare än vad forskarna trodde förut - vilket inte är bra. Inte alls bra!

En modern Candide på resa över hela världen

Leo reser runt  i världen och likt Candide i Voltaires klassiska upplysningsroman ser han hur allt går åt helvete, och hur vi inte alls lever i den bästa av världar. Folk i Kina som inte kan gå ut utan munskydd. Folk i Indonesien som eldar upp skogar för att få tag i billig palmolja (och dödar orangutanger och värmer upp hela Jorden MER än hela USAs befolknings samlade konsumtion!). Folk i USA som bedriver smutskastningskampanjer mot seriösa klimatforskare. Folk på Grönland som snart inte kommer att ha någonstans att jaga, för de kommer inte att ha någon is att gå på (och inga bytesdjur heller).

Hitta lösningar - snabbt!

Men: vad den här filmen gör bra är att den pekar på lösningar. Den predikar inte: "Sluta konsumera och stanna hemma och treva runt i mörkret medans du återanvänder dina sopor". Leo är helt öppen med att hans "footprint" (alltså miljöpåverkan) förmodligen är större än de flestas - han flyger över hela världen och går på premiärer och spelar in filmer och hemma kör han överallt i nya bilar. (Dock väljer han miljöbilar). I likhet med de flesta amerikaner beställer han säkert en saftig biff då och då också.

Men poängen är att man måste få till STORA förändringar med REN energi. Att dutta med små saker, som att släcka sina lampor en timme tidigare räcker inte längre (ett gammalt klipp visar Leo hos Oprah Winfrey och han viftar entusiastiskt med en glödlampa). Felet med USA är att USA förlitar sig fortfarande på gamla fossila bränslen. För att de är billiga.

Danmark, Sverige och Tyskland - goda, rena exempel!

Danmark har gått över till ren energi - t.ex. vindkraft och solkraft - och producerar mer än 100% av landets energi på detta sätt. Det räcker alltså - Och blir över! När man väl gått över till ren energi har man GRATIS energi för all framtid! Eller så länge solen skiner och vinden blåser och det är ju nästan i en evighet, i alla fall med människolivsmått mätt.

Danmark har blivit ett helt klimatrent land. Sverige har röstat fram att göra samma sak.
Tyskland har också slagit in på samma väg.

Så varför kan inte Den Nya Världen släppa de gamla fossila bränslena?

Allt hänger på pengar och lobbying och att stora företag "köpt" senaten.

Så folket måste säga sitt.

Politiker följer efter rösterna

Som ett av Leos smarta intervjuobjekt, Harvardprofessorn Gregory Mankiw påpekar: "Politicians are not our elected leaders. They are our elected followers". Sedan visas klipp hur Obama gick från att vara mot gay marriage till att vara för gay marriage - jättesnabbt, så snart opinionen visade en majoritet för. Han slog om snabbare än en vindflöjel. Det blir nästan komiskt när de två klippen ställs mot varandra.

Ett av mina favoritavsnitt i filmen är Leos möte med Elon Musk - DET är en visionär tänkare! Medan andra i hans generation var upptagna med att skapa facebook och twitter och nya produkter från apple höll han på med verkligt visionära saker. Tesla (Musks företag) har byggt upp en gigafactory. Som ger ren energi. 100 krävs för att ge hela världen energi.
- Hela USA? säger en förbluffad Leo.
- Nej, hela VÄRLDEN upprepar Musk tydligt.

En spännande dokumentär utan billiga pekpinnar

Det här är det bästa  med  dokumentären - den undviker "doom and gloom" och billiga pekpinnar. den visar inte bara på att de bästa och de smartaste jobbar på lösningar som kanske kan rädda världen - den visar på att dessa lösningar redan finns här!

Det gäller bara att använda dem. Över hela världen. Inte bara på TESLA!

Om ni undrar vad titeln Before the Flood syftar till så är det inte till Titanic-scenen när vattnet strömmar in över skeppet. Eller till Noaks ark. Before the Flood är titeln på ett verk av Hieronymus Bosch - där mänskligheten konsumerar tanklöst och roar sig kopiöst utan en tanke på följderna - innan syndafloden kommer och de fördöms till ett evigt helvete - och det är ett av Leonardos favoritverk. (Man hade kanske trott att han skulle favorisera Leonardo da Vinci?)

The Garden of Earthly Delights - Mittenpanelen heter Before the Flood

Påven tror på klimatförändringarna

När Leo besöker påven har han med sig en bok med Hieronymus Bosch bilder. Som present. Påven ser något konfunderad ut, kanske är boken på ett språk som han inte brukar läsa, men han kan ju i alla fall njuta av bilderna. Om njuta nu är rätt ord.

När det gäller språk så är den här filmen textad på 45 olika språk - en verkligt global satsning på en global film om världens största utmaning någonsin.

Påven har förresten sagt att han tror på klimatförändringarna. Vår tids moderna syndaflod. Och det Påven tror på brukar en massa andra också tro på!

Det är dags att rädda mänskligheten från syndafloden - innan det är för sent!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.