söndag 10 september 2017

FILM: Lego Scooby-Doo! Blowout Beach Bash - Nytt mysterium för Lego-gänget

Det blir åka av med Scooby-Doo i Lego format!


Regi: Ethan Spaulding
Titel: Lego Scooby-Doo! Blowout Beach Bash
Manus: Emily Brundige, Aaron Preacher
Medverkande (röster, original): Matthew Lillard, Frank Welker, Grey Griffin, Kate Micucci m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.


Bitarna faller snyggt på plats i Scooby-Doos nya piratmysterium!

Det här är inte lika bra och lika roligt som The Lego Batman Movie - ingenting är lika bra och lika roligt som The Lego Batman Movie - men man får tänka på att det här, till skillnad från Lego Batmans äventyr, inte är en bioprodukt utan en direkt till DVD och BD film. Men om man tänker på direkt-till-video filmernas historia så är den här riktigt bra.

Lego lockar fram det allra bästa

Den här versionen av Scooby-Doo & Co är mycket bättre än de misslyckade och dyra spelfilmerna med Freddie Prince Jr och Sarah Michelle Gellar m.fl. Det här är nog den bästa Scooby-Doo långfilmen någonsin! På samma sätt som Lego Batman kan göra anspråk på att vara den bäste Batman. Möjligen med undantag av en ... Det är något med Lego formatet som gör att resultatet blir sällsynt bra, kul och lyckat, vad än Lego gänget har för sig och vilka Lego leksaker i den stora Lego leklådan som de än väljer att använda.

Homage till West Side Story

Inledningsscenen till Blowout Beach Bash är riktigt rolig - en dansscen där två gäng "utmanar" varandra, samtidigt som de knäpper med fingrarna ... Som en liten homage till West Side Story. Bara det att Lego figurer inte har några fingrar att knäppa med ...

Som vanligt har Mysteriegänget ett mysterium att lösa, som involverar spökerier och saker som verkar onaturliga men som så klart har en helt naturlig förklaring. Som vanligt. Den här gången åker Mysteriegänget till en sömnig badort som bara lever upp en gång om året när det är dags för Blowout Beach Bash - de ska egentligen vara på semester och vila upp sig, men när spökpirater angriper den lilla staden och sätter skräck i allt och alla så måste ju Mysteriegänget återigen rädda dagen. Och framförallt: rädda partyt!

Party och pirater och öppen planlösning

Den stora utmaningen i detta äventyr är att Fred och Velma har bestämt sig för att bli "normala" partajande tonåringar som dansar, festar och är coola - och de lyckas! Men de nya versionerna av Fred och Velma är inte så intresserade av mysterielösande, så då får Scooby-Doo och hans två andra människor, Daphne och Shaggy, göra desto mer istället.

Om man kan lite om original-Scooby-Doo är denna parodi extra rolig. Men man behöver inte några extrakunskaper alls för att följa med i filmen. Ungarna älskar den. Det flyger ju omkring Lego-bitar överallt (speciellt när ett piratskepp ska renoveras och anamma "öppen planlösning") - och mer behövs inte för att väcka målgruppens kärlek och beundran. Och alla gillar ju pirater, med eller utan Johnny Depp.

Det är bara att konstatera att alla bitarna snyggt faller på plats i Scooby-Doos nya piratmysterium! Och alla Lego-bitarna!

Läs även: 

http://tidningenkulturen.se/index.php/film/filmkritik/23187-film-dvd-the-lego-batman-movie

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.