onsdag 20 september 2017

I mitt hjärta finns du kvar

Jennie Persson
I mitt hjärta finns du kvar

Illustrationer: Elin Lindell
Natur & Kultur

Jennie Persson har gjort en finstämd och välkomponerad bok, som är full av vackra, känslosamma akvareller av Elin Lindell. Det här är inte deras första bok tillsammans - men det är den bästa, den vackraste och den viktigaste. Boken undviker hela tiden frestelsen att vara inställsam eller att förenkla och många olika röster får komma till tals, som i ett reportage.

Lilla Leia brukar besöka sin lillebror på kyrkogården. Omar tvingades fly från sitt hemland. Han såg inte sin mamma på tre år. Amir har levt med en sjuk pappa hela sitt liv. Sorg och sorgearbete kan se ut på många olika sätt. Sorgsna känslor kan finnas på många olika sätt. Sorg kan ha många
många olika orsaker.

En av barnen som intervjuas i boken, Rosa, säger något mycket klokt, efter att ha gått igenom ett jobbigt sorgearbete. Att om man bara var glad jämt så skulle man ju inte känna av när man var glad på riktigt. Glädjen skulle liksom inte finnas på ett starkt sätt, så sorg behövs.

Idag i Sverige är det många som försöker "curla" barnen hela tiden - de ska ha roligt jämt, de ska ha aktiviteter och kul saker inbokade jämt, om en nära anhörig eller familjemedlem dör är det ju självklart att barnen och tonåringarna ska slippa ifrån allt det jobbiga och inte ska de gå på begravningarna heller, de ska gå på roliga aktiviteter med kompisar och spela dataspel och gå på bio istället. (Där det bara är underhållande om någon råkar dö?)

Det där moderna svenska sättet att "curla" och "kudda in" barnen och kväva dem med underhållning och aktiviteter och nästan tvinga dem att ha roligt jämt är inte nyttigt. 

Det står i sådan markant kontrast till ens egen uppväxt när man visste att ingenting var säkert och att folk kunde dö när som helst (och ja, man gick på begravningar från 2 års ålder, då man var tillräckligt stor för att klara av det!)

Det står också i markant kontrast till andra kulturer och deras inställning till döden.

Den här boken innehåller inte bara det svenska utan även andra kulturer och det är positivt - alla kör inte "kudd-kulturen" som är så populär i Sverige.

Författaren Jennie Persson som har skrivit den här boken är tidigare känd som reporter i Kamratposten. Hon har gjort ett bra jobb med att få till en personlig bok med många olika infallsvinklar. 

I mitt hjärta finns du kvar är en bok som är full av känslor och visar på hur mångfacetterad och viktig sorgekänslan är.

Det påminner mig faktiskt om Sadness i DisneyPixar filmen Inside Out, ni vet, den där blå tjejen, som ingen egentligen visste vad hon gjorde där i hjärnkontoret. Joy, Anger, Fear och Disgust visste alla att de var nyttiga - men till sist inser de att även Sadness är nyttig, för det är hon som har känslan som ger en djupare kontakt med andra människor.

Man ska inte underskatta Sadness och hennes styrka.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.