söndag 10 september 2017

FILM: Patriot's Day blir Mark Wahlbergs Dag

Mark Wahlberg i Patriots Day.

Regi: Peter Berg
Titel: Patriot's Day
Medverkande: Mark Wahlberg,Michelle Monaghan,J K Simmons,John Goodman m.fl.
USA, 2016
Nordisk Film


Regissören Patrik Berg har på sistone mest levererat filmer som bygger på sanna historier, Lone Survivor med Mark Wahlberg i huvudrollen, Deepwater Horizon med Mark Wahlberg i huvudrollen och nu Patriot's Day. Gissa vem som har huvudrollen? Mark Wahlberg. Som faktiskt är från Boston, där detta actiondrama utspelar sig.

Filmen är som en korsning mellan action och drama - och man lär ha slagit ihop två manus som handlade om samma sak, ett var skrivet som drama och ett som actionfilm. Resultatet är väldigt långt (två timmar en kvart är för långt för en actionfilm).

OM det här hade varit en påhittat historia hade man kanske känt sig välvilligt inställd till den, för några actionscener är riktigt bra, ibland till och med i klass med Heat.

Men det här är en sann historia om riktiga människor och en sann tragedi som fortfarande lever i folks minnen - det här hände för fyra år sedan. Visst, Wonder Woman tågar omkring på slagfälden under första världskriget och uträttar stordåd alldeles ensam, men det ligger så långt i det förgångna och det är så uppenbart påhittat - även om första världskriget i sig var en tragedi.

Här har Mark Wahlberg huvudrollen och det är väldigt mycket Mark Wahlberg. Han går fram som självaste Wonder Woman på det slagfält som Boston förvandlats till och han klarar givetvis det mesta själv. Värsta superhjälten liksom.

Det här är en väldigt snedvriden och arrogant tolkning av något som var en verklig tragedi och som krävde ett kollektiv ...

It takes a village ... liksom.

Tankarna hoppar snabbt till ett annat drama där en man är hjälten men där faktiskt hela kollektivet hyllas - filmen Sully med Tom Hanks i huvudrollen. Tom Hanks hjälte Sully är den som lyckas landa planet men räddningsinsatsen var en kollektiv insats där hela New York, både professionella och amatörer, drog sitt strå till stacken. Filmen blir också en hyllning av kollektivet som drar tillsammans i en kris. Trots att filmen heter Sully.

Den här filmen heter Patriot's Day men är snarare Mark Wahlberg's Day. Om det inte hade varit en sann historia med verkliga liv som stod på spel hade man förmodligen haft mindre att invända mot porträttet av den ensamme manlige "superhjälten" som återigen klarar skivan.

Fotnot: Sully gick betydligt bättre på bio än Patriot's Day.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.