onsdag 6 september 2017

FILM: Med dej i mina armar - Den bästa regidebuten i svensk historia!

Karin Ekelund och Edvin Adolphson i Med dej i mina armar.

Med dej i mina armar - 
Ett litet steg för Hasse Ekman - ett Stort steg för svensk komedis utveckling!

Regi och manus: Hasse Ekman
Titel: Med dej i mina armar
Medverkande: Edvin Adolphson, Karin Ekelund, Thor Modéen, Stig Järrel, John Botvid, Julia Caesar m.fl.
Sverige, 1940
Studio S Entertainment

Med dej i mina armar är startskottet för svensk filmhistorias mest mångsidiga, produktiva och framgångsrika filmkarriär.

Hasse Ekman, regissör, manusförfattare och skådespelare, kom ut med 42 filmer under loppet av 25 år.

Livet efter pilsnern

Med dej i mina armar är Hasse Ekmans allra första film som regissör - och han var bara 24 år gammal när det begav sig. Dessförinnan hade han skrivit och skådespelat, men när det gäller Med dej i mina armar står Hasse Ekman för både manus och regi - och även för sångtexterna, som sitter som en smäck.

Det blev succé direkt!

Och det är väl knappast förvånansvärt?! Med dej i mina armar var något nytt inom svensk film. Svensk komedi hade ditintills betytt pilsnerfilm, buskis och hembygdsspel. Nog så trevliga och mysiga genrer idag - och därtill folkkära och nostalgiska, så det är inte konstigt att de idag säljer som smör på DVD.
Men man får betänka att 1930-talet var pilsnerfilmens gyllene decennium och folk kanske hade fått för mycket av det goda (eller en för ensidig diet).

Med dej i mina armar kom som en frisk, ny komedifläkt.

Hållywodd-klass med crazykomedi

Kritikerna tävlade med varandra om att lovorda filmen och jämförde Hasse Ekmans komedi med crazyfarserna ända från ”Hållywodd”. (Ja. Hollywood stavades så på svenska, på 1940-talet).

Vännen och kollegan Ingmar Bergman vågade först 1993 erkänna att filmen gjort honom riktigt avundsjuk!

Med dej i mina armar är en förvecklingskomedi med massor av musik, kärlek och charm - och man sparar absolut inte på de snurriga förvecklingarna! Här är det extra mycket extra allt!

En liten golfboll sätter igång hela karusellen - den hamnar rätt i huvudet på Krister Dahl (Adolphson), en framgångsrik direktör och charmör. Han drabbas av minnesförlust och på den första bjudning han är på träffar han den vackraste kvinnan han någonsin sett. Han börjar frenetiskt uppvakta denna glamorösa operasångerska (Ekelund) – som är minst sagt överraskad över hans kärleksförklaringar. Hon minns nämligen vad han har glömt bort - att hon är hans ex-fru!

Sveriges mest älskade kärlekspar

Filmen håller högt tempo hela vägen utan att någonsin gå överstyr. Adolphson och Ekelund är ett kärlekspar i världsklass! De var Sveriges mest omtyckta par på bio under 1940-talet (Ekman regisserade dem även i Sjätte skottet) och de har onekligen personkemi.

Hur minnesförlust fungerar är knappast den här filmen någon bra handledning till (om man får ännu ett slag i huvudet kommer minnet tillbaka igen!) men däremot stämmer det att musik kan väcka minnen och koppla ihop saker i hjärnan som man trodde var bortglömda. Så titelmelodin Med dej i mina armar har en viktig roll att fylla i intrigen, och är inte bara ett örhänge för publiken att nynna med i.

Thor Modéen som Jeeves

Birollerna kring Adolphson och Ekelund är utsökt rollbesatta - Stig Järrel är riktigt rolig i en liten roll och TOFS-anhängare må notera att Thor Modéen gör en av sin karriärs allra bästa roller här! Ett slags
Jeeves-figur som gärna drömmer sig tillbaka till sin tid som anställd i London. Ständigt korrekt och med paraplyet till hands. Alltså borde Adolphson spela Wooster? Inte riktigt, men i ett träffande replikbyte (när Adolphsons Krister Dahl tappat minnet) påpekar Jeeves för sin herre att han är en typisk överklassprodukt - med alla dess fel och förtjänster. Krister Dahl beslutar sig därmed för att vända blad och intressera sig för sitt företag och de som arbetar där - och faktiskt se till att de arbetar och inte bara ser dekorativa ut.

Det är knappast någon spoilervarning att säga att det slutar lyckligt för Adophsons och Ekelunds kärlekspar - men det är vägen dit som är mödan värd, med många skratt och förvecklingar!

Bonusfilm: Tebjudning och tennis med Gustaf V!

Förr i tiden när man gick på bio såg man sällan bara en film - och nu, i denna utgåva av Med dej i mina armar, kan man uppleva hur det var att gå på bio på 1940-talet, och även se förfilmen!
Som faktiskt är av stort kulturhistoriskt intresse, för den 22 minuter långa filmen följer Kung Gustaf V under en "vanlig dag". En vanlig dag full av aktiviteter som tennis, vaktavlösning på slottsgården, tebjudning och massor av pappersarbete ... 85 år gammal är kungen fortfarande en vig och duktig tennisspelare - och han röker som en skorsten i stort sett hela tiden. Vilket alla andra också verkar göra. Hur blev de så gamla och friska? Förmodligen hade man inte besprutade grönsaker som reste över hela världen året runt. Närodlat i säsong. Och förmodligen en total okunskap om att cigaretter var annat än hälsosamt. Så kan man också behålla konditionen och vara pigg och frisk!

Intressant att notera: av någon anledning har man inte behållit filmen om Gustav V i Sverige trots att det är ett så intressant tidsdokument. Men den fanns kvar i England! Så man har engelsk speakerröst (inte den svenska, som gjordes av Lennart Bernadotte).

Dessutom innehåller DVD-utgåvan av Med dej i mina armar biografier och filmografier och trivia om filmen. Som till exempel Hasse Ekmans reklamnotis för sin egen film - där han bad de som bara ville se filmen om Gustav V att sitta längst ut på raden för att inte störa de som ville få full valuta för sin biopeng. Vilken blygsamhet! Självklart vill man se Med dej i mina armar!

Om man hade gått efter kungafilmen hade man ju missat filmen som förnyade det svenska filmlustspelet: den första svenska "Hållywodd" komedin!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.